Nickerie.Net, vrijdag 04 april 2008


ECD rukt uit tegen mogelijke prijsopdrijving rijst

Fenny Zandgrond, 03/04/2008

Paramaribo - De Economische Controle Dienst, ECD, van het ministerie van Handel en Industrie is dinsdag uitgerukt om de prijsvlucht van rijst te onderzoeken. Handelsminister Clifford Marica gaf gisteren bij de reguliere persconferentie van de Raad van Ministers aan dat de prijsberekening zal worden gecontroleerd. De actie volgt nadat de prijs van rijst op de lokale markt met ruim 100 procent is gestegen. Nagegaan wordt of deze prijsverhoging legaal is.

Minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw, Veeteelt en Visserij legde uit dat de prijs vanaf september vorig jaar een stijgende trend heeft aangenomen. Tot vorige maand zijn alle categorieŽn rijstsoorten verdubbeld van SRD 1,25 tot boven 2,50. De verhoging zou te maken moeten hebben met de forse prijsstijging op de wereldmarkt vanwege de verhoogde vraag. Onder meer zijn ureum en brandstof duurder geprijsd, somt de landbouwminister op. Terwijl de producten goed boeren bij deze gunstige prijs, lijdt de consument. Met diverse actoren in de rijstsector zijn gesprekken gevoerd over de ontstane situatie. De landbouwminister gaf de geruststelling dat voor de lokale markt de behoefte ruim gedekt is.

Voor lokaal gebruik is een voorraad van 30.000 ton nodig en nu is er rond de 55 tot 60.000 ton. Raghoebarsing ging er prat op dat de regering de rijstsector sterk heeft gefaciliteerd. De natte en droge infrastructuur is aangepakt en met de instelling van de waterschappen is begonnen. Tussen de 25 en 45.000 euro is geÔnvesteerd in bedrijven om deze te laten voldoen aan de internationale veiligheids- en kwaliteitsnorm HACCP. Voor de ureumimport heeft de regering dispensatie van de Caricom ontvangen om die buiten de regio aan te kopen. Ook wordt eind dit jaar een modern laboratorium in Nickerie opgezet die de kwaliteit van de rijst zal controleren. Het rijstbeleid wordt uitgevoerd binnen het Nationaal Rijst Actieplan dat door de Europese Unie met 10,2 miljoen euro wordt ondersteund.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

03/04/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics