Nickerie.Net, maandag 07 april 2008


ma 07 apr 2008, 12:29

Internet kan zonder veel investering 10.000 keer sneller

AMSTERDAM - Het internet zoals wij dat kennen kan binnenkort wel eens sterk verouderd zijn. De wetenschappers die aan de wieg stonden van het huidige internet zijn namelijk bezig met een variant die tot 10.000 keer sneller zal zijn dan het snelste huidige breedbandnetwerk. De Large Hadron Collider, de deeltjesverneller van het Europese onderozeksbureau CERN. De Large Hadron Collider, de deeltjesverneller van het Europese onderozeksbureau CERN.

De Large Hadron Collider, de deeltjesverneller van het Europese onderozeksbureau CERN.
De Large Hadron Collider, de deeltjesverneller van het Europese onderozeksbureau CERN.

Het volledige oeuvre van de Rolling Stones zou met behulp van dit nieuwe netwerk in amper twee seconden zijn te downloaden. Bij het Europese wetenschapscentrum CERN in Genčve leggen wetenschappers de laatste hand aan dit supersnelle netwerk. “We hebben dit allemaal te danken aan de gigantische deeltjesverneller van het wetenschapscentrum CERN,” zegt professor David Britton, die als fysicus verbonden is aan de universiteit van Glasgow in de Sunday Times.

“Zeven jaar geleden ontdekte men in Zwitserland dat de Large Hadron Collider (LHC), de nieuwe deeltjesversneller jaarlijks zoveel data nodig had, ongeveer net zoveel als op 56 miljoen cd’tjes zou kunnen worden opgeslagen, dat daardoor het hele internet overbelast zou kunnen raken. En in elkaar zou kunnen klappen.

Dat betekende dat de wetenschappers bij CERN, waar Sir Tim Berners-Lee in 1989 het internet uitvond, niet langer in staat zouden zijn om verder te werken aan dit project omdat er een levensgroot risico bestond dat daarmee het hele internet wereldwijd plat zou worden gelegd.

De oorzaak daarvan is namelijk dat het hele internet zoals wij dat kennen aan elkaar geknoopt is met allerlei apparatuur die niet geschikt is voor hoge datasnelheden en dat verbindingen veelal nog via trage kabels verlopen. In Genčve heeft men daarom koortsachtig gewerkt aan een heel nieuw “grid” dat wel geschikt is om een dergelijke stroom data op te vangen. Daarbij maakt men gebruik van optische glasvezelkabels en moderne routingcentra en technologie.

Het hele nieuw netwerk dat nu speciaal voor de deeltjesversneller is gemaakt bestaat uit elf centra die over de hele wereld met elkaar verbonden zijn via de nieuwste glasvezeltechnieken. De centra staan in de Verenigde Staten, Canada, Azië, het midden Oosten en Europa. Als het verdere internetnetwerk dat nu uit zo’n 55.000 servers bestaat, de komende twee jaar zal worden uitgebreid naar 200.000 servers en aangesloten zal gaan worden op dit nieuwe grid, dan komt het supersnelle internet binnen het bereik van velen.

Volgens Ian Bird, de projectleider van het hoge snelheidscomputerproject bij CERN, kan deze nieuwe grid het internet zelfs zo snel maken dat mensen uiteindelijk geen gegevens meer op een harde schijf op de computer op zullen slaan. “Dat is ook niet meer nodig als je een complete speelfilm binnen enkele seconden kunt versturen of ontvangen,” aldus Bird.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

07/04/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics