Nickerie.Net, zaterdag 05 april 2008


Capaciteit knooppunten Albina-Moengo-Nieuw Nickerie

Geplaatst: 05/04/2008

Paramaribo -  De Stichting Planbureau Suriname is uitgekomen met de publicatie ‘Moengo-Albina-knooppunten van de Pan-American Highway’. Het betreft een onderzoek naar de verkeersintensiteit op de Oost-Westverbinding tussen Moengo en Albina. Plaatselijke transportmogelijkheden zijn belicht en de logistieke en sociale infrastructuur is geëvalueerd. Ook is de impact bekeken op economische activiteiten. Dit meldt de Stichting Planbureau in een persbericht.

Het onderzoek moet gezien worden tegen de achtergrond van de ‘Initiative for the Regional Infrastructure of South America, het zogenaamde IIRSA-initiatief. Dit bijzonder ontwikkelingsplan is gericht op het verbinden van de economieën van Zuid-Amerika door middel van transport-, energie- en telecommunicatieprojecten.
Investeringen in het kader van IIRSA beogen integratie tussen netwerken van hoofdwegen, rivieren, hydro-elektrische dammen en telecommunicatieverbindingen, in het bijzonder afgelegen gebieden.

De aanleg van de Pan-American Highway vormt een belangrijk onderdeel binnen het IIRSA–initiatief. De gedachte is ontstaan op een congres in 1932 van de Pan-American Highway System. Suriname neemt sedert 1982 deel aan de vergaderingen en heeft zich verbonden aan de principes van deze organisatie. De ontwikkelingen in de omringende landen geven, wat de aanleg betreft, aan dat de wegverbinding vanaf St. Laurent in Frans-Guyana naar Macapa in Brazilie in goede staat verkeert. Deze weg sluit aan op de bestaande Trans Amazonica.

Suriname’s aandeel beslaat de Oost-Westverbinding, met name de knooppunten Albina-Moengo tot Nieuw Nickerie. Voor de analyse van dit aandeel als schakel binnen de Pan-American Highway, is reeds eerder verkeersonderzoek verricht in Nieuw Nickerie en omgeving. Met betrekking tot de voorgestelde vaste oeververbinding tussen Suriname en Frans-Guyana zal in eerste instantie een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd. Wat betreft de zuidelijke Oost- Westverbinding die loopt van Albina via Patamacca-Zanderij en Apoera naar South Drain, maakt Suriname zich sterk voor uitvoering van dit project in de periode 2010-2015. Ook wordt weer actueel de voorgestelde Noord- Zuidverbindingsweg via De Vier Gebroeders, in het district Sipaliwini, naar Brazilië.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

05/04/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics