Nickerie.Net, dinsdag 08 april 2008


‘Sombere tijden’ door recordhoogte brandstofprijzen

Eliézer Pross, 08/04/2008

Paramaribo - “De brandstofprijzen blijven maar stijgen en er schijnt geen einde in zicht te zijn. Wij maken ons zorgen en moeten nu bij onszelf te rade gaan over hoe verder.” Woorden van minister Clifford Marica van Handel & Industrie (HI) die de pers gisteren informeerde over de nieuwe brandstofprijzen vanaf april 2008. Vanaf vandaag maken de brandstofprijzen een recordsprong met een verhoging van de dieselprijs van 33 SRD-cent, van SRD 3.22 naar SRD 3.55, Unleaded van SRD 3.20 naar SRD 3.35 en Super Unleaded van SRD 3.25 naar SRD 3.40.

Een pompbediende tankt brandstof voor een bromfietser. De brandstofprijzen hebben gisteren een recordhoogte bereikt.-.

De reden voor deze stijging ligt in de wereldolieprijzen die voor het eerst in de geschiedenis de prijs van 110 US dollar per barrel hebben bereikt de vorige maand. Dit is voor de wereld en nu ook in Suriname gezien als een crisissituatie. Volgens Marica, is voor Staatsolie de noodzaak nog dringender om de plannen voor capaciteitsverhoging te versnellen en de lokale brandstofbehoefte te dekken. Na de ontwikkelingen in maart, toonden de wereldprijzen een lichte daling. Begin deze maand stond de prijs nog op 104 US dollar per barrel. Gisterochtend echter bereikte de prijs de 108 US dollargrens en dreigt hij volgens Marica, verder te stijgen.

De minister zegt op de komende ministerraad-vergadering de situatie onder de aandacht van de regering te zullen brengen om oplossingsmodellen te bestuderen. Sectoren die HI tegemoet wil komen zijn transport (openbaar vervoer), landbouw en visserij. De grootste zorg momenteel is het effect van de verhogingen op de kosten van levensonderhoud. “Tarwe en meel, bouwmaterialen, voedselproducten, alle gaan omhoog. Er zijn zelfs landen waar er rellen uitbreken. Het is een internationaal fenomeen waar landen niet veel aan kunnen doen. De wereld is in turbulentie”, vertelt Marica.

De belangrijkste maatregel die de regering nu al getroffen heeft, is het verlagen of volledig afschaffen van de invoerrechten op de 44 officiële basislevensgoederen, overwegend voedsel. Een andere bijzonderheid is de overeenkomst die HI bereikte met importeurs om een maximale winstmarge van 7 procent toe te passen in plaats van de toegestane 10 tot 12 procent. Toch wijst de bewindsman erop dat deze maatregelen geen invloed zullen hebben op de stijgende trend van prijzen in het algemeen en doet hij een beroep op de samenleving om ook bij zichzelf te rade te gaan en zoveel mogelijk te bezuinigen.

De bewindsman is verder overtuigd dat Suriname het probleem kan verhelpen door de eigen productiviteit te verhogen. Verwacht wordt dat de brandstofverhogingen zullen resulteren in de roep om prijsverhoging vanuit sectoren als brood, transport, gas, en energie, ondermeer. Volgens de minister is rijst al een belangrijk punt van zorg en wordt deze sector intensief bestudeerd

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

08/04/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics