Nickerie.Net, vrijdag 11 april 2008


Internaal Olympisch comité botst met Chinese regering

Hans Moleman

SHANGHAI - Het Internationaal Olympisch Comité en de Chinese regering zijn hard in botsing gekomen over de mensenrechten. IOC-voorzitter Jacques Rogge, op bezoek in Peking voor Olympische vergaderingen, herinnerde China er donderdag aan dat het een ‘morele afspraak’ heeft om de rechten te verbeteren. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Een Chinese woordvoerder repliceerde dat het IOC geen politieke zaken met de Olympische Spelen moet verbinden.

IOC-preses Rogge (ANP)

Rogge sprak naar aanleiding van de protesten tegen de fakkeltocht ook van een ‘crisis’ in de Olympische beweging. Peking negeerde die opmerkingen totaal. ‘China heeft het vertrouwen dat het alle ruis kan wegwerken en gastheer van succesvolle Spelen zal zijn’, zei president Hu Jintao.

China is afspraken met het IOC over persvrijheid en verbetering van de mensenrechten niet nagekomen, maar tot donderdag verklaarde Rogge steeds dat hij vertrouwde op stille diplomatie.

Ook de roep om een boycot van de opening van de Olympische Spelen wordt steeds luider. Het Europees parlement heeft EU-landen donderdag opgeroepen een boycot te overwegen als er geen nieuwe dialoog tussen China en de Dalai Lama komt.

De EU is sterk verdeeld over hoe met China en de Olympische Spelen om te gaan. Polen, Estland en Tsjechië blijven weg uit protest tegen de schendingen van de mensenrechten in Tibet, en ook Frankrijk overweegt om niet te komen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier Gordon Brown gaan niet, al is dat volgens hen niet om politieke redenen. Veel andere landen zien niets in een boycot van de opening. VN secretaris-generaal Ban Ki-moon zal niet aanwezig zijn wegens een drukke agenda.

Donderdag meldde China dat er een terreurcomplot in de moslimprovincie Xinjiang was opgerold. De Islamitische Beweging van Oost-Turkestan zou ‘atleten, buitenlandse journalisten en andere bezoekers’ willen ontvoeren’ en zelfmoordaanslagen in Chinese steden voorbereiden.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Volkskrant / ANP

11/04/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics