Nickerie.Net, zondag 13 april 2008


Privatisering SML maakt 17 gezinnen dakloos

Eliézer Pross, 12/04/2008

Paramaribo - Ze hebben decennialang gewerkt voor het zaaizaadbedrijf van de Stichting Machinale Landbouw te Wageningen (SML). Ze wonen al dertig tot vijftig jaar in de dienstwoningen van het staatsbedrijf. Nu zijn de zeventien gezinnen gesommeerd uiterlijk 20 april te woningen te ontruimen.

In totaal gaat het om 54 mensen die er wonen. De SML is in 1949 opgericht. Volgens woordvoerder van de groep, Carlo Soemotinojo, zijn de mensen zeer verbitterd en emotioneel, nadat ze de opdracht tot ontruiming hebben gekregen. Ze hebben bijkans hun hele leven voor het bedrijf gewerkt. Daarnaast heeft de SML-directie ze geen alternatief aangeboden. Zelfs al zou de regering hen een ander perceel aanbieden, is het voor hen niet haalbaar om een nieuw huis op te zetten. Het gaat veelal om oudere mensen die ook geen werk hebben.

S. Moeljoredjo is één van de benadeelden. Hij heeft veertig jaren gewerkt voor SML. Volgens hem heeft het bedrijf twee opties: hij kan de bewoners in het uiterste geval voorzien van andere woningen die zij gelijk kunnen betrekken. Het liefst wil de groep, conform de zogeheten ‘SML Regeling’, de gelegenheid krijgen om de woningen over te kopen. Dat is ook het geval geweest bij de overige ex-medewerkers van SML. “Ik ben al veertig jaren hier en ga dit niet makkelijk opgeven. Dit is onrecht,” zegt Moeljoredjo, in gesprek met de Ware Tijd. ‘De bewoners zijn vastberaden om te blijven, en sluiten calamiteiten niet uit’, aldus een persbericht van de groep. Moeljoredjo zegt dat de bewoners zich bewust zijn van de wettelijke bepalingen die aangeven dat burgers minimaal drie maanden de tijd moeten hebben om te ontruimen. De opdracht van de directie lijkt eerder een blunder, omdat ontruiming conform de wet alleen door de rechter kan worden gelast, nadat de noodzaak daarvan bewezen is.

De directeur van SML, Tilak Sharman, wilde vooralsnog niets kwijt over het probleem en zegt dat hij dit weekend op Wageningen is om met de bewoners te overleggen over een mogelijke oplossing.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

12/04/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics