Nickerie.Net, maandag 14 april 2008


Vaccinatie gele koorts van start door epidemie in BraziliŽ

Geplaatst: 14/04/2008

Paramaribo -  Vanwege het uitbreken van een gele koorts epidemie in BraziliŽ zullen ook de risicogroepen in Suriname gevaccineerd worden. Dit geeft Ernie Linga, verpleegkundige die zich bezighoudt met de vaccinatiecampagne, te kennen. Volgens Linga bestaat er in Suriname geen reden tot paniek. Echter zullen wel de mensen die in de grensgebieden en havens werken, gevaccineerd worden. Ook zij die vaker naar het buitenland moeten en na 2000/2001 niet gevaccineerd zijn op gele koorts, kunnen zich opgeven voor de vaccinatiecampagne die van start gaat. Voor deze campagne is er een periode van 6 maanden uitgetrokken.

Gele koorts is het prototype van een virale hemorragische koorts, overgebracht door muggen (Haemagogus spp in Zuid-Amerika en Aedes spp in Afrika), en komt alleen voor in bepaalde tropische regioís van sub-Saharaans Afrika en Zuid-Amerika. Het virus heeft in de loop van de wereldgeschiedenis enorme epidemieŽn veroorzaakt met vele doden en werd waarschijnlijk ten tijde van de grote slaventransporten vanuit West-Afrika in Amerika geÔmporteerd. De ziekte begint acuut met hoge koorts, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid, braken, rugpijn, algemene spierpijnen, soms met congestie van het gelaat en de conjunctivae. Matige geelzucht en een disproportioneel zwakke en trage pols, kunnen aanwezig zijn. Dit is de infectiefase, die verschillende dagen duurt en typisch gevolgd wordt door een kortstondige verbetering met verdwijnen van de koorts en andere symptomen gedurende enkele uren tot een dag. Tijdens deze remissie verdwijnt de viremie en verschijnen de eerste antilichamen.

In de lichte, abortieve gevallen treedt er nu volledig herstel op, maar 15-25% van de patiŽnten evolueert naar de Ďintoxicatiefaseí: de toestand gaat snel achteruit met onder ander koorts, toenemende geelzucht en uiteindelijk shock. Twintig tot vijftig procent van de patiŽnten met leveraantasting sterft, meestal zeven tot tien dagen na het begin van de ziektesymptomen.
 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

14/04/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics