Nickerie.Net, woensdag 16 april 2008


Nickerie krijgt bananen- en peperverwerkingsfabriek

Asha Chaturi, 16/04/2008

NIEUW-NICKERIE - Nickerie krijgt binnen een jaar een bananen- en peperverwerkingsfabriek. Stichting Moederhart heeft in het weekend het projectvoorstel gelaunched. Het fabrieksgebouw komt te staan aan de Jakartaweg en moet binnen elf maanden een feit zijn. Hierdoor zal er werkgelegenheid voor de Nickeriaanse gemeenschap gecreŽerd worden. Het project is gefinancierd door de Nederlandse ambassade voor een bedrag van 25.000 euro. Het managmentteam, de verwerkers alsook de leveranciers wachten op trainingen, onder meer in gender en gemeenschapsontwikkeling.

De stichting is opgericht in 2006 met het doel armoede te bestrijden. Dit wil zij doen door uitvoering van duurzame inkomstengenererende activiteiten te initiŽren. Moederhart heeft met ondersteuning van Womenís Business Group (WBG) het initiatief genomen om de fabriek op te zetten. Volgens stichtingsvoorzitter Nandenie Dinai Kapoerchand is samen met WBG een onderzoek gedaan naar de behoefte van een dergelijke fabriek in Nickerie. Er bleek een grote vraag naar te zijn.

In de fabriek zullen bananen verwerkt worden tot meel, chips, softdrinks, crackers en flakes. Van de peper zullen er chutney, sambel, peperpoeder en nog andere producten gemaakt worden. WBC-directeur Cornelly Olivieira zegt dat ook gedacht is aan exporteren naar de Caricom-landen. Daartoe is onderzoek gedaan naar de behoefte. De resultaten zien er gunstig uit. Olivieira is zeer positief gestemd over dit project en zegt haar volle ondersteuning toegezegd te hebben aan Moederhart. Het voordeel dat de Nickeriaanse gemeenschap met de komst van de fabriek zal halen is dat drop-outs en vrouwen economisch worden versterkt. Daarnaast zal Nickerie niet meer alleen van de rijstbouw afhankelijk zijn .-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

16/04/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics