Nickerie.Net, donderdag 17 april 2008


Onderzoek naar fouten deportatie Guyanees gezin

Asha Chaturi, 17/04/2008

NIEUW-NICKERIE - De politie van Nickerie onderzoekt fouten die mogelijk zijn gemaakt bij de deportatie op 9 april van een Guyanese familie naar hun geboorteland. Anders dan de politie en bestuursambtenaren dachten, had de vrouw zich samen met haar vier minderjarige kinderen wel laten registreren bij het Commissariaat van Nickerie. Dit bleek na onderzoek van dWT. De aanmelding viel in het kader van de voorregistratie van Vreemdelingen door het ministerie van Justitie en politie. Het gezin maakt een kleine kans om terug te keren naar Suriname. "Indien er fouten zijn gemaakt door de politie zullen wij die corrigeren," zegt Kenneth Bruining de Gewestelijke Politie Kommandant in een gesprek met de krant.

Nalini Ramphal woonde samen met haar vier kinderen al tien jaar in concubinaat met Jiwan Rambali te Groot Henarpolder. Gebrek aan een woonplaats noopte de familie een stukje grond te occuperen op een kleidam te Groot Henar waarop een afdakje werd neergezet. Maar in opdracht van districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar werd het gezin door bestuursambtenaren ontruimd.

Shankar gaf de vorige week in de media te kennen dat de status van de vrouw onderzocht zou worden. Als mocht blijken dat zij illegaal in Suriname vertoeft, zal zij worden uitgezet samen met haar kinderen. Kort daarna werd de vrouw door de politie opgebracht als illegale vreemdeling en werd zij het land uitgezet zonder dat de politie verder heeft onderzocht wat de status van de familie is. En dit blijkt tegen belofte van de regering aan illegale vreemdelingen. De autoriteiten hadden de groep personen vorig jaar nog voorgehouden dat, als zij zich voor 1 januari 2008 registreerden, zij voorlopig in het land mochten blijven, totdat anders beslist was. De registratie werd zelfs verlengd met enkele weken vanwege de toeloop. Ruim 15.000 illegalen meldden zich aan.

Bruining die op de dag van de deportatie met verlof was, zegt dat hij een onderzoek is begonnen naar de status van de familie. Indien blijkt dat er werkelijk fouten zijn gemaakt, zal de politie die rechttrekken door het gezin weer naar Suriname te halen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

17/04/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics