Nickerie.Net, dinsdag 22 april 2008


Twintig miljoen US dollar voor sociaal vangnet

Eric Mahabier, 21/04/2008

Paramaribo - Over enkele maanden komt de regering met een “social safety net-programma” van 20 miljoen Amerikaanse dollar voor ondersteuning aan sociaal behoeftigen in het land. Het bedrag wordt vrijgemaakt uit de Pariteitsmiddelen. De ministeries van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) en Planning en Ontwikkelingssamenwerking (Plos) hebben het project momenteel in voorbereiding. Deze mededeling deed Sozavo-minister Hendrik Setrowidjojo zaterdagavond tijdens een bijeenkomst van Pertjajah Luhur in Mariënburg, Commewijne. Plos-minister Ricardo van Ravenswaay zegt desgevraagd dat een gevarieerd pakket aan maatregelen is uitgewerkt in dit programma dat nu richting uitvoering koerst.

Plos-minister Rick van Ravenswaay.-

Aan de hand van nog te bepalen criteria zullen daartoe in aanmerking komende groepen personen ondersteuning krijgen. Zo worden voor de schooljeugd voedingsprojecten uitgewerkt en wordt de kinderbijslag verhoogd. Het on- en minvermogen bestand aan de hand van uniforme criteria wordt voorts opgeschoond. Volgens Van Ravenswaay leert de praktijk dat niet alleen minder draagkrachtigen over deze dokterskaart beschikken.

“Die opschoning is nodig, zodat we effectiever bepaalde toeslagen kunnen geven aan de groep die daadwerkelijk behoeftig is”, zegt de Plos-minister. Sozavo heeft vorige week een presentatie voor Plos gehouden over zaken die in dit programma zijn uitgewerkt. Het wachten is nu op het actieprogramma, zegt Van Ravenswaay. Dit programma is al geruime tijd in voorbereiding en staat los van de negatieve effecten van de huidige prijsstijgingen op de sociaal zwakkeren. De minister wil zich niet binden aan een tijd wanneer het project in uitvoering gaat.

Dat hangt af van hoe goed Sozavo het huiswerk dat zij heeft meegekregen maakt. Van Ravenswaay: “De middelen zijn al gereserveerd en we willen nu een totaal plan van actieprogramma zien. Als we zover zijn dan kunnen de gelden binnen twee tot drie maanden op de rekening van Sociale Zaken staan.” Volgens de Plos-bewindsman kunnen zaken nog enige tijd in beslag nemen, omdat eerst gewerkt moet worden aan institutionele versterking, voordat de ondersteuning naar de sociale groepen kan. Ondermeer moet volgens dit project eerst een gebouw worden opgezet.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

21/04/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics