Nickerie.Net, vrijdag 25 april 2008


Bewoners inheemse dorpen West Suriname stressen van prijsstijgingen

Geplaatst: 25/04/2008

Nickerie -  Bewoners van de inheemse dorpen Washabo, Apoera en Section hebben het niet makkelijk deze dagen. Zij worden al geruime tijd behoorlijk geteisterd door enorme prijsstijgingen van levensmiddelen. Etta Williams die samen met haar gezin leeft, woont en werk te Apoera, zegt dat momenteel vele gezinnen het hoofd moeilijk boven water kunnen houden.

Mevrouw Etta Williams deelde DBS ook mee dat zij met heel veel stress toch nog het hoofd boven water kunnen houden, maar voor hoelang, vraagt zij zich af. Zelf heeft zij twee studerende kinderen in Paramaribo van wie een zit op het Natuurtechnisch Instituut en de andere op de mulo-school. Het is volgens Williams geen makkie om de eindjes aan elkaar te knopen. De bevolking van de inheemse dorpen vraagt waar de ECD nu blijft en/of zij in een soort winterslaap is gedompeld en slechts optreedt in bepaalde gebieden van Suriname. Het idee wordt zelfs geopperd dat de inheemsen denken om Chinese winkeliers in hun gebied te gaan accommoderen.

Momenteel beschikken de drie dorpen over bijkans dertien winkels. Volgens de bewoners zijn de prijzen nog meer gestegen daar de zogenaamde ‘blauw boto’, de Epira die de route onderhoudt, al reeds vier maanden uit de vaart is. Met het uitvallen van deze boot slaan particuliere ‘banaboto’s’ nu hun slag daar de mensen alsook de winkeliers geen andere alternatieven hebben om hun goederen vanuit Nickerie te transporteren naar West Suriname. Voor velen is het leven in deze verre streek wel crisisachtig te noemen. Met de boot Epira was het voor de bewoners en de winkeliers stukken makkelijker en goedkoper om hun transporten te doen. Ook waren zij in staat om frequenter richting Springlands (Guyana) en Nickerie te gaan om zelf hun goederen te kopen. Het betekende voor hen dan meer besparing voor hun portemonnee. Mevrouw Etta Williams gaf DBS een beeld van de huidige prijzen van artikelen in Surinaamse dollars aldaar.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

25/04/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics