Nickerie.Net, maandag 05 mei 2008


'Basje' slaat toe: Surinamegangers opgelicht

DEN HAAG - De aanschaf van een goedkope ticket Amsterdam-Paramaribo zal ruim dertig mensen nog lang in het geheugen blijven, nadat hen op Schiphol een waar “ticketdrama” overkwam. Op vrijdag 25 april stonden ongeveer negenentwintig personen op vertrek naar Suriname, toen ze tot de ontdekking kwamen dat ze waren beetgenomen door ene Soebhas Ramkalup, beter bekend als ‘Basje’, aan wie ze minimaal euro 575 hadden gegeven voor ticket- en visumkosten. "We waren vroeg op Schiphol, maar konden niet inchecken omdat onze paspoorten, visums en tickets bij Basje waren, die maar niet kwam, melde een van de slachtoffers tegenover de Ware Tijd.

Bovendien kwamen onze namen op die SLM-vlucht niet eens voor", verklaart een benadeelde. Drie van deze benadeelden waren bereid zonder hun naam erbij dWT te woord te staan. "We waren echt boos en ons bloed kookte maar door", zegt een andere benadeelde."Niet alleen omdat het om ons zweetgeld ging, maar ook omdat we in Suriname moesten zijn. De een voor een huwelijk de ander voor een verjaardag of dringend familiebezoek".

De reizigers die elkaar op de een of ander manier kenden, vernamen dat er via ‘Basje’ goedkoop gevlogen kon worden. Omdat het nu vanuit Nederland naar Suriname hoogseizoen is en de tickets duur en niet makkelijk te verkrijgen zijn, dachten ze maar via Basje hun ticket in orde te krijgen. "We moesten weg en kregen goedkope tickets, dus dachten we niet aan bijvoorbeeld oplichterij", zegt een slachtoffer. Basje had ze beloofd enkele dagen vóór vertrek hun ticket, visum en paspoort thuis te bezorgen. "Deze kwamen maar niet".

Dat eerste tekenen dat ze "beetgenomen" waren kregen ze op donderdag 24 april, toen een andere vrouwelijke reiziger, die ook samen met de overige 29 personen de betaling aan Basje had gedaan, moest vertrekken. Op Schiphol kreeg ze te horen dat ze niet zou kunnen vertrekken, omdat haar naam niet op de passagierslijst voorkwam. De vrouw heeft extra geld moeten neertellen om toch die dag naar Suriname te kunnen afreizen, zegt een benadeelde verder.

"Nadat de incheckbalie gesloten was, kwam Basje zo mooi aandansen alsof er niets aan de hand was. Hij had geluk om naar de agenten te rennen, want we stormden op hem af en hij zag het gevaar". Onder meer scheldkanonnades en gevloek waren enkele van de zaken die Basje van de reizigers op Schiphol heeft moeten incasseren. "Hij kwam wel met onze paspoorten en visum, maar tickets waren er niet bij". "Hij heeft geluk gehad om dekking te zoeken bij de marechaussee". De politie op Schiphol zag de uit de hand lopende situatie en greep in door Basje af te voeren. Er werd een proces-verbaal opgemaakt. "Nooit eerder had ik Schiphol zo van binnen gezien. Nu ken ik alle hoeken. Van acht uur 's morgens tot vijf uur 's middags was ik daar".

Volgens de drie benadeelden heeft de politie uit de auto van Basje paspoorten van anderen gevonden. De groep is intussen afgereisd naar Suriname. Ze hebben wel tussen 685 en 1.900 euro moeten neertellen voor een ticket. "Wij willen dat anderen dit te weten komen. Dit moet naar buiten anders maakt hij straks nog andere slachtoffers", vindt een slachtoffer.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /  de Ware Tijd

05-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics