Nickerie.Net, maandag 05 mei 2008


Vreemdelingen Nickerie sluiten zich aan bij Associatie

Yolanda Ho Asjoe,  05/05/2008

NIEUW NICKERIE - Gedreven door de vele problemen waarmee vreemdelingen in Nickerie te maken krijgen, hebben meer dan 100 vreemdelingen zich afgelopen week gebundeld en aangesloten bij de Guyanese Association Suriname (GAS). Maureen Josiah is aangewezen als voorzitter van de GAS in Nickerie. Volgens Josiah behoren de hoge verzekeringskosten tot de grootste problemen, omdat velen die niet kunnen betalen en hun verblijf daardoor niet verlengd wordt. Dit heeft weer tot gevolg dat ze illegaal hier verblijven. Een delegatie van de GAS, onder leiding van Sahadeo Sookram, is naar Nickerie afgereisd om de problemen van de illegalen aan te horen en gezamenlijk naar oplossingsmodellen te zoeken.

dWT foto / Yolanda Ho Asjoe De goed opgekomen vreemdelingen in Suriname die zich bij de Guyanese Association Suriname (GAS) hebben aangesloten. De GAS is op 27 maart 1995 opgericht en vertegenwoordigt alle Guyanezen die in Suriname wonen.-.

De GAS is op 27 maart 1995 opgericht en vertegenwoordigt alle Guyanezen die in Suriname wonen. De associatie streeft volgens Sookram ernaar het welzijn op recreatief, geestelijk, moreel, cultureel en educatief gebied van de Guyanese gemeenschap in Suriname te bevorderen. Josiah meent dat de procedure rond het verkrijgen van een verblijfsvergunning te lang duurt. Enkele aanwezige ouders zeggen aan de Ware Tijd dat de schooltoetsen en eindexamens voor de deur staan en de kinderen geen uittreksels kunnen krijgen, ‘gewoon omdat hun toelating tot verblijf is vervallen’. “Wij wonen te lang in Suriname, hebben een bestaan hier opgebouwd en verdienen deze behandeling niet”, zeggen enkele vreemdelingen geïrriteerd. Natasha Persaud vertelt aan dWT dat zij voor haar man, twee kinderen en zichzelf een bedrag van 1.020 Amerikaanse dollars aan verzekeringskosten moest betalen. “Hoe moet ik verder”, vraagt Persaud zich ten einde raad af.

Parlementariër Harriette Ramdin, die bij de meeting aanwezig was, meent dat de Guyanezen die jaren in Suriname wonen recht hebben op verblijf. In gesprek met dWT geeft ze toe dat de verzekeringskosten inderdaad hoog zijn, maar dat de regels en wetten nageleefd dienen te worden. Ze stelt voor om een zodanige situatie te creëren dat er middelen bijeen gebracht worden door de gemeenschap en/of het bedrijfsleven om hulpbehoevende Guyanezen hulp te bieden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /  de Ware Tijd

05-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics