Nickerie.Net, dinsdag 06 mei 2008


Padieproducenten Nickerie bereiden volgend seizoen voor
Geplaatst: 06/05/2008

Nickerie -  Alhoewel het afoogsten van padie nog niet helemaal is afgelopen, is een groot aantal boeren in Nickerie al bezig met het bewerken van hun rijstarealen. Dewanand Kapoerchand zegt dat het voor hem een nieuwe start is, omdat hij in het verleden noodgedwongen was te stoppen met de landbouw. Kapoerchand is een van de vele boeren die bepaalde bezittingen heeft moeten verkopen, om zo samen met zijn gezin het hoofd boven water te kunnen houden. Op dit ogenblik is men in sommige gebieden bezig met de natte grondbewerking, die niet zonder problemen en gevaren verloopt, zegt landbouwer Parmessar. Een van de gevaren die erin zit is dat als de berijder van de tractor een geringe fout maakt met de besturing van zijn tractor,deze omkantelt, wat vaak de dood tot gevolg heeft gehad.

De heer G. Parmessar deelde mede dat zij beschikken over een heel oude machinepark en er alles eraan doen om deze ‘levend’ te houden, om hun werk te doen. Voor onderdelen van zijn machines, zegt hij dat hij deze vanuit Guyana betrekt, omdat ze stukken goedkoper zijn dan in Suriname. ‘A no mi wan e bay onderdeel fu Guyana’, zegt Parmessar. Vele van zijn collega's doen dit. Hij zegt het jammer te vinden dat de Surinaamse overheid geen situaties creëert voor de boeren om hen te voorzien van goedkopere onderdelen zoals het buurland Guyana dat wel doet. Ook is er geklaagd over de stijgende ureumprijzen. Kapoerchand gaf aan dat hij een zak ureum recentelijk voor SRD 110 heeft moeten kopen. Ureum heeft elke boer nodig om het maximale uit zijn gewas te halen, voegde hij verder aan toe. Over de stijging van de brandstofprijzen zijn de boeren niet te spreken. Enkele boeren hebben ook aangehaald dat zij niet steeds dezelfde rijstrassen blijven telen.

Kapoerchand, die padieproducent is in de oostelijke polder, zegt dat het een feit is dat boeren in de westelijke polders veel betere resultaten hebben. Hij ziet graag dat desnoods Adron er werk van maakt. Naar verwachting zal de inzaai aanzienlijk toenemen. Anderzijds staat een groot aantal boeren toch nog de kat uit de boom te kijken wat de ontwikkelingen met zich meebrengen de komende dagen.
De vrees om failliet te raken zit er nog dik ingeburgerd in de boeren. Zij hebben in het verleden met lede ogen moeten toezien hoe hun bezittingen genadeloos middels veilingen van de hand zijn gedaan, omdat zij niet in staat waren hun schulden bij de banken af te lossen. Desondanks geloven de boeren er heilig in dat als de regering een beter landbouwbeleid uitstippelt, de rijstsector zal floreren en dat de welvaart en welzijn van padieproducenten enigszins zullen gaan veranderen.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /  Dagblad Suriname

06-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics