Nickerie.Net, donderdag 08 mei 2008


Rijst maakt vele tongen los in parlement

Geplaatst: 07/05/2008

Paramaribo -  Het steeds schaarser wordende hoofdvoedsel van de wereld, rijst, heeft vele tongen losgemaakt in het parlement gisteren. De gevolgen van de schaarste zijn ook niet te overzien in Suriname. De prijs voor een kilogram rijst wordt steeds duurder. De roep vanuit de samenleving naar de overheid om op te treden, begint met de dag steeds luider te klinken.

Volgens het NF-assembleelid Leendert Abauna moet men zich niet slechts concentreren op rijst, maar moeten er mogelijkheden bekeken worden om te investeren in de productie van napi en cassave. Naar zeggen van Abauna moet de afhankelijkheid van rijst verschoven worden naar andere producten. Het NF-assembleelid Kris Matai gaf mee dat een ieder ervoor pleit dat er meer rijst geteeld moet worden. Echter, hij hield voor dat er ook een blik geworpen moet worden op het machinepark. En gezegd moet worden dat de rijstboeren te kampen hebben met een verouderd machinepark. De verhoging van de productie vereist namelijk ook een goed en kwalitatief machinepark.

Het VVV-assembleelid Harriette Ramdien vroeg zich af waarom in Suriname rijst niet beschermd wordt ten behoeve van de bevolking terwijl er miljoenen aan subsidies voor de agrarische sector wordt gegeven in Europa en Amerika door hun overheden. ‘In Suriname is het enige dat men doet, het komen met vergunningen voor de rijstexport. Wij krijgen steeds te horen dat het duurder worden van rijst een mondiaal probleem is. Wat de bevolking wil is betaalbaar rijst en geen mondiale sprookjes.’ Ramdien pleitte ook voor het opheffen van invoerrechten op inputs ten behoeve van de agrarische sector.

In tegenstelling tot de bovengenoemde assembleeleden, garandeerde het NF-assembleelid Carmelita Ferreira het parlement van de beschikbaarheid aan rijst. ‘Er is een handelaar die geen rijst exporteert’, sprak zij. Wel legde zij sterk de nadruk op dat ervoor gezorgd moet worden dat rijst betaalbaar blijft. Het NF-assembleelid Mahinder Jogi sprak vol lof over de regering. Volgens hem heeft de regering veel gedaan voor de agrarische sector en is ze nog steeds bezig. Dat gesuggereerd wordt dat de rijstsector een stiefmoederlijke behandeling krijgt van regeringszijde, verwees hij naar het rijk der fabelen.


Asha Bhagwat

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /  Dagblad Suriname

07-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics