Nickerie.Net, donderdag 08 mei 2008


Voedselschaarste Kabalebo gebied dreigt

Isaak Poetisi, 07/05/2008

Paramaribo - Inheemse dorpsgemeenschappen in het zuidwesten van Suriname (Kabalebo gebied) worden bedreigd door voedselschaarste. Overstromingen en overlast van kleine mieren zorgen voor vernietiging van de aanplant op de kostgrondjes waardoor dringend voedselhulp is gewenst.

OnofficiŽle berichten maken melding van twee doden, als gevolg van het voedseltekort. Een jongeman tussen de 30 en 35 jaar en een bejaarde man zouden het leven hebben gelaten in Coerini, een vijftien personen tellend dorp in dat gebied. Volgens informatie van onder meer de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), zou hulp vanuit de overheid - met name het ministerie van Regionale Ontwikkeling - tot nu toe zijn uitgebleven.

Kapitein Carlo Lewis van Apoera, die het gebied vanuit de Vids coŲrdineert, heeft de informatie over voedselschaarste voornamelijk uit het dorp Wanapa vernomen. Het dorp dat ongeveer 40 zielen telt, is gelegen nabij de Wonotobo vallen in de Nickerierivier. Wanapa, waar nog geen medische post is gevestigd, werd acht jaar geleden opnieuw bewoond. De dorpelingen werden hiertoe aangespoord door Trio Granman Asongo Alalaparu, nadat afname van het wild en visbestand hen uit dat gebied had verdreven.

Medizebs-directeur Edward van Eer bevestigt de berichten, maar ontkent meldingen te hebben gehad van de medische posten over eventuele doden in die gebieden. Uit rapportage zou wel zijn gebleken dat in de dorpen Alalaparu, Sipaliwini en Coerini totaal geen voedsel beschikbaar is. Individuele personen in overige dorpen zouden wel nog over wat voedsel beschikken. Volgens Van Eer zouden rapportages evenmin wijzen op ondervoeding in dorpen waar poliklinieken van de Medizebs gevestigd zijn. Wel wordt melding gemaakt van vele diarreegevallen bij kinderen in de afgelopen week. "De situatie is vermoedelijk nog niet van ernstige aard, waardoor onze medische posten nog geen alarm hebben geslagen", stelt van Eer vast.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /  de Ware Tijd

07-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics