Nickerie.Net, zondag 11 mei 2008


DNA debatteert over alternatief voedsel voor Suriname
Geplaatst: 10/05/2008

Paramaribo -  De Nationale Assemblee (DNA) begint de noodzaak van alternatieve voedingssoorten in te zien. De explosieve stijging van de prijs van rijst en rijstproducten op de internationale markt noopt hiertoe.

Het was Leendert Abauna (NF/NPS) die de afgelopen week steeds sprak over investeringen in de cassave- en napiteelt in het binnenland. Tijdens de vergadering van donderdag vroeg hij aan de regering wat er met de Memorandum of Understanding die de regering met Kersten had getekend om cassave in Brokopondo te telen, is gebeurd. Cassave, napi en eventueel yams zijn goede vervangers van de dure rijst. Hij zegt dat onze bevolking met de huidige crisis niet afhankelijk moet blijven van slechts een voedselbron en hij pleit voor alternatieven. De volksvertegenwoordiger wil graag dat de regering bijzondere aandacht aan de ontwikkeling van cassave besteedt.

Waar Abauna over alternatieve voedingssoorten sprak, vroeg Yvonne Raveles (VVV/DNP) aan de regering om bacoven aan kinderen van de lagere school te distribueren. De volksvertegenwoordiger zegt dat veel jonge kinderen de school met een lege maag bezoeken. De huidige crisis heeft de hongerige kinderen doen toenemen. Kinderen voelen zich op een gegeven moment lusteloos en vallen vaak in slaap. ‘De leerkracht in de klas weet niet waarom dat kind slaapt. Dat kind slaapt omdat het honger heeft’, zegt Raveles. Ze stelt voor dat de regering bacoven verdeelt op de lagere scholen. Dit voorstel stuit wel op tegenstand, omdat zij heeft begrepen dat de bacovenbedrijven bezwaren hebben.

Carmelita Ferreira (NF/NPS) ondersteunde het voorstel van Raveles maar zei tegelijkertijd dat het voorstel niet nieuw is. Het lid vraagt de regering of zij geen structuur kan brengen in de distributie van bacoven op de scholen. Bacove heeft volgens haar veel voedingswaarde. ‘Kinderen kunnen het inderdaad gebruiken’, zegt ze.

Ravales vroeg de regering ook om door te gaan met het distribueren van melk op de lagere scholen. Ze stelt voor dat de Melkcentrale kartonnen doosjes produceert die dan op de scholen kunnen worden verdeeld. Ook bij seniore burgers kan dit idee worden toegepast.

Gregory Rijssen

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /  Dagblad Suriname

11-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics