Nickerie.Net, maandag 12 mei 2008


Deal Petro Caribe komt in gewijzigde vorm
Geplaatst: 12/05/2008

Paramaribo -  De Petro Caribe-deal is niet afgeblazen. De overeenkomst wordt klaarblijkelijk in een gewijzigde vorm gesloten. Die wijziging zal zodanig zijn dat Staatsolie geen last van zal ondervinden. Dit liet minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen in het radioprogramma Kal Aaj Aur Kal weten. De presentator Faried Pierkhan vroeg de bewindsman naar de laatste ontwikkelingen van de deal. Volgens minister Rusland is de overheid wel bereid olie uit Venezuela te halen, maar dan niet voor een Venezolaanse raffinaderij zoals in de deal staat, maar voor Staatsolie om die olie te raffineren. Suriname haalt dan toch de voordelen uit de deal en onze oliesector wordt dan niet beheerst door een Venezolaans bedrijf. ‘Staatsolie is voor ons allen bijzonder belangrijk en mag niet in gevaar gebracht worden vanwege geen enkele deal’, zegt de minister in het programma. Hij heeft de top van Staatsolie daarom altijd bij de onderhandelingen betrokken.

Hij legt uit dat in de Petro Caribe-overeenkomst is opgenomen dat de landen mogen kiezen tussen verwerkte brandstofproducten of ruwe olie. Kiest een land voor de ruwe olie, dan wil Venezuela (PedeVesa) in dat land een raffinaderij opzetten om de ruwe olie te raffineren. Het land moet volgens de normale manier 60 % voor de ruwe olie betalen en de restant van 40% achterhouden voor ontwikkelingsdoeleinden. Dit bedrag mag over 25 jaren betaald worden tegen 1% rente per jaar. De Venezolaanse overheid eist over deze middelen wel een bankgarantie.

Deze overeenkomstvorm komt Suriname zeer nadelig uit zegt de bewindsman in het radioprogramma. In tegenstelling tot de andere landen heeft Suriname wel een brandstofsector, waarin Staatsolie actief is. Komt de deal in deze vorm naar Suriname, dan zal Staatsolie geen vuist kunnen maken tegen een groter oliebedrijf. Ook een samenwerking zou het bedrijf fataal kunnen worden. Daarnaast wil de regering voorkomen dat zij de huidige olieleverancier tegen het hoofd stoot. ‘Stel dat er iets fout gaat in de deal, dan moet het niet zo zijn dat wij vastlopen en op een gegeven moment een andere leverancier moeten gaan zoeken’, zegt de bewindsman.

De regering is nu van plan om de restant van 40% die zij straks mag achterhouden, uit te zetten op Venezolaanse banken. Hierdoor hoeft onze regering geen staatsgarantie te bieden. De extra winsten die worden gemaakt, komen in een door Staatsolie geleid orgaan terecht. Dit orgaan gaat de gelden dan beheren. De staat loopt dan geen enkel risico om met enorme schulden te komen zitten. ‘Suriname moet ervoor waken om niet in een greep van een ander land te komen. Het gaat namelijk om heel grote bedragen’, aldus minister Rusland.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /  Dagblad Suriname

11-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics