Nickerie.Net, maandag 12 mei 2008


Prikdag VVN toont 10 % nieuwe diabetes- en hypertensiegevallen aan in Nickerie
Geplaatst: 12/05/2008
 

Nickerie - De stichting Vrienden van Nickerie heeft zaterdagmorgen met succes een prikdag gehouden. Als centraal prikstation is gebruikgemaakt van het Burger Informatiecentrum allernaast het commissariaat. De prikdag hield in dat elkeen in de gelegenheid werd gesteld zijn of haar gewicht, bloeddruk en
suikergehalte te laten bepalen.


Ranjit BadloeRanjit Badloe

 

Ing. Ranjit Badloe die in het dagelijks leven zit bij de Diabetesvereniging Nederland en tevens ook medisch en zorgconsulent is, deelde DBS mede dat zulke projecten altijd goed zijn, omdat vele mensen niet vaak de dokter bezoeken en vaak niet weten dat zij lijden aan een of ander aandoening. Hypertensie en diabetes worden gezien als sluipmoordenaars wanneer niet tijdig wordt ingegrepen. Behalve het prikken, kregen belangstellenden ook verschillende medische presentaties te zien, betrekking hebbende op overgewicht, bloeddruk en diabetes. Volgens Badloe hebben organisaties zich voor dit project samengebundeld om het gedaan te krijgen. Er is in nauw verband samengewerkt met SZN, RGD, de Win-groep, Stichting Sari, RBTT, Narvin NV, Samlal Parts en de bestuursdienst om deze dag mogelijk te maken.
 

Ontevreden mogen zij niet zijn, zegt Ranjit Badloe. Gelet op de betrokkenheid met Nickerie, is eerst in dit district gestart met het prikproject. Er wordt nu al gewerkt om het prikproject van de VVN landelijk te gaan uitvoeren, waarbij Paramaribo als centraal uitgangspunt zal moeten fungeren. Met aanverwante organisaties zullen heel gauw gesprekken worden gevoerd.

 

Badloe zegt dat van de 95 mensen die getest zijn, zeker 10% nieuwe gevallen zijn van eerdergenoemde ziekten. Deze personen die niet eens wisten dat zij lijden aan hypertensie en of diabetes, zijn geadviseerd wat te doen, en moeten heel gauw hun huisartsraadplegen. De verschillende testen zijn uitgevoerd tussen 8 en 11  uur ís morgens.


Uit gesprekken met enkele personen die zich hebben laten testen, is naar voren gekomen dat het wenselijk is dat zulks frequent plaatsvindt, maar niet alleen in Nieuw Nickerie. Geopperd is om ook de verschillende polders periodiek met een mobiele prikunit aan te doen. De stijging van het aantal diabetes en hypertensiegevallen baart wel zorgen. De uitvoering van een groot medisch onderzoek in Nickerie zou misschien meer aan de orde kunnen brengen, waaraan het ligt dat deze gevallen veelvuldig voorkomen. VVN blikt terug op een geslaagd project.

 

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /  Dagblad Suriname

11-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics