Nickerie.Net, zondag 11 mei 2008


Van Bommel in het reine met slavernijverleden

Vernon Texel, 10/05/2008

Paramaribo - SP-kamerlid Harry van Bommel oogstte donderdagavond in theater Unique een daverend applaus door zich persoonlijk te verontschuldigen voor het Nederlandse slavernijverleden. De Nederlandse parlementariër voelt zich mede verantwoordelijk voor deze donkere bladzijde in de Nederlandse geschiedenis en bood daarom zijn excuses aan. Hij verwacht dat minister-president Jan Peter Balkenende dat de komende week bij zijn bezoek aan Suriname ook doet.

SP-kamerlid Harry van Bommel Illustratie geboeide slaaf

Deze discussie wordt al enkele jaren in Nederland gevoerd, maar Van Bommel vindt de verontschuldigingen van oud-minister Roger van Boxtel enkele jaren geleden gedaan in het Zuid-Afrikaanse Durban, over het Nederlandse slavernijverleden, ontoereikend. “Waar het om gaat is dat wanneer je ter plekke komt en met de nazaten van de slaven en contractarbeiders in het land waarin Nederland een grote rol heeft gespeeld aanwezig bent, dan vind ik dat je het daar (in Suriname) moet doen.

Ik heb het leed gezien dat nog steeds bestaat in deze samenleving. Afro-Surinamers die oog in oog staan met de geschiedenis beleven het leed steeds opnieuw.” Aangedaan door deze waarneming vindt het Tweede Kamerlid het daarom gepast om als nazaat van zijn voorouders excuses aan te bieden voor dit gruwelijk verleden. “Omdat ik vind dat we met onze eigen geschiedenis in het reine moeten komen.”

 Balkenende zou dezelfde uitspraak ook “openlijk en ruiterlijk moeten doen” namens het Nederlandse volk en de regering. Van Bommel, die eerder hier is geweest, vindt dat zijn huidige positie meer gewicht legt op de uitspraak. Toen, als Amsterdams gemeenteraadslid, zouden zijn excuses “potsierlijk” zijn geweest. Als parlementariër voelt hij zich ook verantwoordelijk voor het handelen van parlementen in het verleden. “En in die zin geldt dat ook voor de regering. Die is ook, als het gaat om dit onderwerp, verantwoordelijk voor wat er in het verleden is gebeurd”, aldus van Bommel.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /  de Ware Tijd

10-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics