Nickerie.Net, dinsdag 13 mei 2008


Harold Braam overleden

Steven Seedo, 13/05/2008

Paramaribo - De bekende radioman en moppentapper Harold Braam is in de nacht van zondag op maandag overleden. Hij is 71 jaar geworden. Braam werd bekend door zijn radioprogramma’s, zijn inzet voor het Sranan en zijn humor. Zijn zoon Clifton vertelt aan de Ware Tijd dat de gezondheid van zijn vader de laatste tijd achteruit was gegaan. Hij kreeg vorig jaar augustus een beroerte en was er niet volledig van hersteld. Hij had een wisselende gezondheid. “Mijn vader was niet alleen een zorgzame, vrolijke man, maar ook een levensgenieter. Hij liet niets aan het toeval over. Zo zal niet alleen ik, maar de andere zeven kinderen hem herinneren”, zegt Clifton.

Foto/collectie Clifton Braam Harold Braam tijdens een komische sketch. Behalve op de radio liet hij mensen ook in het theater lachen.-.

Tijdens zijn laatste dagen had Clifton heel veel contact met zijn vader. Hij ziet in zichzelf de persoon om het werk van zijn vader voort te zetten. Hij is trouwens de manager van het reclamebureau LaDjogo van zijn vader.

Harold Braam was één van de stonfutu van de organisatie Naks. Binnen het theater- en kawinagebeuren van deze organisatie heeft hij zijn stempel gedrukt. Elfriede Baarn-Dijksteel, de huidige voorzitter van Naks, spreekt vol waardering over hem. “Hij was een begrip binnen Naks, omdat hij de cultuur een warm hart toedroeg. Zijn nalatenschap zal ons zeker stimuleren.” Vorig jaar heeft Naks hem voorgedragen voor decoratie. Door zijn slechte gezondheid, was hij afwezig tijdens de jaarlijkse lintjesregen.

Harold Axwijk die directeur was van het eerste radiostation van Suriname, Avros, vertelde in een interview met Radio Nederland Wereld Omroep dat Harold Braam een enorme verdienste bij de ontsluiting van de volkstaal had. “Vlot van tong begon hij met het nieuws in Sranan. In zijn programma moest ook de reclame in de volkstaal zijn, uniek in die tijd. Ons idee was ook de kleine man de mogelijkheid te bieden gebruik te maken van de radio.”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

13-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics