Nickerie.Net, dinsdag 13 mei 2008


Staat onderhandelt met derden over Bakhuysbauxiet

Vernon Texel, 12/05/2008

Paramaribo - Suriname gaat ook met derden onderhandelen over ontginning van bauxiet in het Bakhuysgebied, nu Suralco en BHP-Billiton dit 'exclusief' recht uit handen hebben gegeven. Tussen de twee multinationals, die gezamenlijk optrokken om de gunsten van de staat voor het miljardenproject, onstond tweespalt toen Billiton zonder afstemming met haar partner een concept onderhandelingsdocument aan de regering overhandigde. Uiteindelijk gingen de maatschappijen hun eigen weg, en komt Suralco binnenkort met een eigen voorstel. "Ik heb afgelopen week een brief gestuurd naar partijen om snel te besluiten over West-Suriname en tegelijkertijd aangegeven dat we met derden gaan onderhandelen over de ontginning van bauxiet in het Bakhuysgebied.

Wij zijn namelijk niet gehouden om op hen te wachten", zegt minister Gregory Rusland van Naturlijke Hulpbronnen (NH). De regering blijft wel afzonderlijk in gesprek met de twee maatschappijen, maar Rusland zwijgt voorlopig over wie de nieuwe belangstellenden zijn. "Ik moet eerst een paar acties ondernemen om de spelers in kaart te brengen. Ze zijn er wel degelijk", bevestigt de bewindsman. Vorig jaar werd bekend dat onder meer China verhevigde belangstelling toonde in dit project. Door de gewijzigde wereldeconomie waarbij prijzen voor grondstoffen recordhoogten bereiken, wil Suriname niet te lang meer wachten met een definitief akkoord. "We moeten niet alleen rekening houden met de strategie van de partners, maar ook ons belang veilig stellen." De NH-minister verwacht daarom binnen twee weken met partijen om de tafel te gaan zitten.

De investering zal tegen het licht van de nieuwe internationale omstandigheden worden gehouden. In het Bakhuysproject zou in eerste instantie drie miljard US dollar worden geļnvesteerd, investeringskosten die nu vele malen hoger liggen. Wel blijft Rusland vasthouden aan een geļntegreerde bauxietindustrie, wat met name Suralco tegen de borst stuit. Dit zou 'niet haalbaar' zijn. "Het is niet zo eenvoudig het onderste uit de kan te krijgen, maar we willen de beste deal en de kans om investeerders te krijgen in West-Suriname", dikt Rusland tot slot nog eens aan.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

13-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics