Nickerie.Net, dinsdag 13 mei 2008


Onderzoek Nederlandse wiet: Een jointje met lood

Niels Erkens

De kwaliteit van de wiet in de Nederlandse coffeeshops gaat achteruit. Tegelijkertijd is de prijs de laatste jaren gestegen, constateert het Trimbos-instituut. De onderzoekers denken dat het komt door de strengere aanpak van wiettelers.

Wiet (Jointje), De handel in softdrugs verhardt

Gemalen glas en zand.

Het zijn een paar van de stoffen die het Trimbos-instituut, het kennisinstituut voor de verslavingszorg, de laatste jaren steeds vaker tegenkomt in hasj en wiet. Handelaren gebruiken de stoffen als vulmiddel zodat de hasj zwaarder lijkt en er beter uitziet. "Vergelijk het met het injecteren van water in kipfilet", zegt onderzoeker Peter van Dijk.

Vergiftiging De gevolgen van deze methode kunnen ernstig zijn. In Duitsland hebben tientallen mensen in het ziekenhuis gelegen. Ze hadden hasj gerookt die met lood was gemengd en liepen een zware vergiftiging op. In Nederland zijn volgens Van Dijk nog geen gewonden gevallen.

Uit controles van het Trimbos-instituut blijkt ook dat het gehalte aan THC, de werkzame stof in wiet, de laatste jaren omlaag gaat. "De handel is aan het verharden", zegt Van Dijk. "Veel kwekers worden door de politie opgepakt en krijgen hoge straffen. Dat schrikt andere telers af."

Het resultaat is dat de wietteelt steeds meer in handen komt van criminele organisaties. Die nemen het niet zo nauw met de kwaliteit als de kleine thuiskwekers en willen er vooral snel geld aan verdienen.

Maffia

Die indruk heeft ook D66-kamerlid Boris van der Ham. Volgens hem heeft zelfs de maffia de Nederlandse hasjteelt omarmd. Van der Ham wil dan ook dat politie en justitie hun aandacht verschuiven van de thuiskwekers naar de georganiseerde misdaad. "Het heeft geen zin om de kleine visjes te vangen en de grote te laten zwemmen."

Van der Ham wil nog een stap verder gaan. Wat hem betreft moet de discussie gevoerd worden over het gereguleerd telen van wiet. "Het is raar dat je als coffeeshop aan de voordeur wiet mag verkopen, terwijl je aan de achterdeur te maken hebt met een crimineel circuit om de wiet te verkrijgen."

Bovendien kun je bij een gereguleerde wietteelt veer meer toezicht houden, zegt Van der Ham. Zo kun je de kwaliteit controleren, maar ook de manier waarop er met personeel wordt omgegaan en of de stroomrekening wel wordt betaald. "Als je dat doet, ondervang de je problemen van het huidige beleid en kun je de maffia buiten de wietteelt houden."

Sombere verwachtingen Het Trimbos-instituut verwacht dat criminele organisaties de komende jaren hun greep op de handel in hasj zullen vergroten. De wiet zal alleen maar duurder worden en de kwaliteit zal nog verder achteruitgaan.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Wereldomroep

13-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics