Nickerie.Net, dinsdag 13 mei 2008


Verpleegkundigen Nickerie herdachten ook geboortedag Florence Nightingale

Geplaatst: 13/05/2008

Nickerie -  Meer dan honderd verpleegkundigen, verspreid in Nickerie, hebben gisteren, 12 mei, Dag der Verpleging, herdacht. Deze dag, die Florence Nightingale herdenkt, is voor verpleegkundigen een bijzondere dag, welke niet onopgemerkt passeert. Zo startte deze dag al heel vroeg in de ochtend met het hijsen van de vlag op het complex van het Dr. L.Mungra Ziekenhuis. Enkele verpleegkundigen uit de nachtdienst deelden DBS mede dat zij door zijn gebleven omdat het hun dag is. Na toespraken van o.a. verpleegkundig directeur Y. Meyerhoven, SZN-directeur R.Changoer, versterkten de verpleegkundigen behalve de patiŽnten, ook de inwendige mensen met een bakje koffie en een broodje, waarna delen van hen weer het werkpad opgingen en een ander deel actief deelnam aan enkele sportactiviteiten.

Voor de pas gecertificeerde A- verpleegkundige Cefano Bogor betekent de dag heel veel. Zelf zou hij graag in het onderwijs hebben gezeten, maar hij heeft uiteindelijk gekozen om voor de zieke mens te zorgen. Bogor vindt dat de verpleegkundigen net als op 12 mei, elke dag moeten worden gewaardeerd. Met trots en met een gevoel voor verantwoordelijkheid voor de zieke mens, zegt hij zijn werk naar eer en geweten te zullen voortzetten.

Zuster Sonja Diran heeft al 25 dienstjaren. Ze zegt het perfect te vinden dat de verpleegkundigen tenminste een keer in het jaar een goede plaats krijgen en op die dag extra erkenning meekrijgen voor het beroep dat zij met heel veel liefde en zorg uitoefenen. Voor zuster Diran zijn verpleegkundigen een van de belangrijke korpsen binnen de samenleving. De carriŤre van zuster Sonja Diran binnen de gezondheidssector is nog lang niet ten einde. De Dag der Verpleging heeft zij samen met andere collegaís gezellig doorgebracht.
Ook op andere poliklinieken in Nickerie is de Dag der Verpleging niet ongemerkt voorbij gegaan. De verpleegkundigen zeggen te gaan voor optimale dienstverlening naar de gemeenschap toe.


Danny Jibodh


Nickerie.Net - Extra:

Over Florence Nightingale

Florence Nightingale (The Lady With The Lamp, Florence (Firenze), 12 mei 1820 Ė Londen, 13 augustus 1910), Brits verpleegster, was de pionier en grondlegger van de moderne verpleging. Toen in 1854 tijdens de Krimoorlog William Howard Russell, de correspondent van het Engelse dagblad The Times, melding maakte van mensonterende toestanden onder de zieke en gewonde Britse soldaten, bood Florence, een 34-jarige verpleegster, haar diensten aan.

De jonge Florence had alle troeven in handen voor succes in de betere kringen. Ze wilde echter niets te maken hebben met de aristocratie en had zich een echt doel in haar leven gesteld: het verplegen van zieken en gewonden.

Tegenwoordig wordt haar naam genoemd in verband met de modernisering van de verpleegkunde. Ondanks sterk verzet van haar familie was de in ItaliŽ geboren Florence grotendeels autodidact in de ziekenverpleging. Korte tijd bracht ze door in het Diakonessenhuis in het Duitse Kaiserswerth en bij de zusters van st. Vincent de Paul in de buurt van Parijs. Na haar terugkomst in Engeland legde zij zich toe op de reorganisatie van een klein ziekenhuis in Londen.

Toen ze benaderd werd door Sir Sidney Herbert vertrok Florence aan het hoofd van een groep van 38 verpleegsters naar Scutari (de oude naam voor het Aziatische deel van Istanbul). Met geduld en tact wist zij orde in de hospitaalafdeling van de Selimiye-kazerne te scheppen en wist ze te bereiken dat de verzorging van gewonden aanmerkelijk verbeterde.

Om het thuisfront op de hoogte te houden van de aard en omvang van de stroom gewonden, ontwikkelde de ook in wiskunde en statistiek zeer onderlegde Florence Nightingale, een eenvoudig taartvormig diagram om deze gegevens aan leken te kunnen presenteren en ze was daarmee de uitvindster van het pooldiagram[1]. Na terugkomst in Engeland richtte ze in 1856 een verpleegstersschool op in het St. Thomashospitaal in Londen, de eerste opleiding op dit gebied. Hierdoor werd zij de pionierster van de moderne verpleegkunde.

Door haar baanbrekende werk werd er ook in de toenmalige kolonie Brits-IndiŽ (nu India) een departement van Gezondheid in het leven geroepen. In 1907 kreeg Florence als eerste vrouw de Order of Merit, een hoge koninklijke onderscheiding. Drie jaar later overleed ze, 90 jaar oud.

Bron: Wiki

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname / Wiki

13-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics