Nickerie.Net, donderdag 15 mei 2008


Adek-studenten voelen Balkenende aan de tand

Martin Redjodikromo, 15/05/2008

PARAMARIBO - De strakke Nederlandse zakelijkheid is dinsdagmiddag in het IGSR-gebouw (Institute for Graduate Studies & Research) gesneuveld voor de Surinaamse mildheid. Alhoewel de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende op tijd arriveerde, is zijn lezing voor de studenten van de Anton de Kom universiteit toch enkele minuten later gestart, maar wel op tijd geëindigd.

dWT Foto/Martin Redjodikromo Giny Bijnaar, staat derde vanuit links gezien. Ze studeert Delfstoffenproductie en greep de kans om samen met andere studenten op de plaat vastgelegd te worden met Jan Peter Balkenende, premier van Nederland.-.

Ginny Bijnaar, student Delfstoffenproductie van de Faculteit der Technologische Wetenschappen, was op tijd en gaat met een tevreden gevoel weg. “Vooral dat gedeelte waar hij het had over de voordelen die globalisatie met zich meebrengt, heeft me aangesproken,” zegt Bijnaar. “Voor bepaalde groepen zal het voordelen hebben, maar voor andere dan weer een nadeel.” Ook Khalid Saboerali van de Faculteit der Medische Wetenschappen heeft wat overgehouden van de ‘Balkenende-lezing’. “Hij is ook inspirerend naar me toe geweest en de manier waarop hij zo een belangrijk onderwerp in simpele taal op ons heeft overgebracht.” Beiden kennen Balkenende van de tv en vonden hem ‘normaal’ doen tegen de studenten.

 Balkenende sprak bijna een uur lang over ‘de globalisering en de uitdagingen die daarmee samenhangen, zowel op economisch als op ecologisch gebied’. Zowel Suriname als Nederland bevindt zich in de woeste zee van de verdergaande globalisering van de wereldeconomie. Beiden zullen maatregelen moeten treffen om de nieuwe uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, energievoorziening en voedselveiligheid het hoofd te kunnen bieden. “En daarin hebben jullie als jonge wetenschappers samen met de Anton de Kom universiteit een belangrijke rol te vervullen.”

De Nederlandse premier hield geen monoloog van een uur lang, want hij weet wel dat na twintig minuten de aandacht van studenten verslapt. Tussendoor hield hij de zaal wakker met vrolijke anecdotes over zijn eigen ervaringen. Toen het protocol vergat om water voor hem in te schenken, begon hij nadrukkelijk te kuchen dreef goedbedoeld de spot met enkele medewerkers van zijn kabinet.

Na de inleiding werd niet minder dan een dozijn vragen op premier Balkenende afgevuurd, zoals:

en nog een aantal vragen die alleen betrekking hadden op zijn inleiding. Want vooraf is duidelijk gemaakt dat er geen vragen gesteld konden worden over de honderd procentcontrole, het slavernijverleden, herstelbetalingen en het bieden van excuses hierover.

Behalve de boeiende inleiding en levendige discussie was de Nederlandse premier ook onder de indruk van de oranjetinten in het ISGR-gebouw en de vreedzaamheid waarin alle groepen kunnen leven.

Na het formele gedeelte werden over en weer presentjes uitgedeeld. Van waarnemend bestuursvoorzitter Alan Li Fo Sjoe kreeg de premier een ingelijste foto met studenten van alle etnische groepen en het woordenboek van Renate de Bies. De studenten grepen de kans ook aan om samen met premier Balkenende op de foto vastgelegd te worden.

Zowel Bijnaar als Sarboerali ziet graag dat regerende Surinaamse politici zo af en toe een inleiding verzorgen. Beiden ruimen graag tijd in voor minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen. De rest van het kabinet staat niet hoog op de verlanglijst.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

14-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics