Nickerie.Net, woensdag 14 mei 2008


Oproep Seva Network Foundation: 'Hef importbelastingen en subsidieer diesel'

Erna Aviankoi, 14/05/2008

Paramaribo - “Er moet snel een politiek besluit komen over de verdere ontwikkeling van de kleinlandbouw in Suriname, met name de rijst- en groentesector. Grote investeringen zijn slechts effectief als die hand in hand gaan met stimulerende maatregelen, zoals importheffingen op kapitaalgoederen, bestrijdingsmiddelen en subsidie op diesel”, vindt Radj Bhondoe, directeur van de internationaal opererende donororganisatie Seva Network Foundation (SNF).

Radj BhondoeRadj Bhondoe

De organisatie ondersteunt een diversiteit aan ontwikkelingsprojecten in onder meer Guyana, India, Nepal, de Mauritius eilanden, Bangladesh en Maleisië. Vanaf 2006 runt de organisatie een micro-kredietenprogramma in Nickerie en Saramacca. “Er is een rol weggelegd voor Suriname binnen de Caricom en daarbuiten, en zowel de rijst- als groentesector biedt enorm veel perspectieven.

De voorwaarde is dat hierin wordt geďnvesteerd. Bhondoe vraagt zich af of de overheid voor de investering miljoenen nodig heeft. Volgens hem niet, maar het land moet wel bereid zijn de nodige maatregelen te nemen. Hij somt de voordelen van een krachtig beleid op: “Kleine landbouwers kunnen in eigen levensbehoeften voorzien, er is werkgelegenheid, de nationale voedselvoorziening is gegarandeerd en je kan exporteren. Maar daar is een duidelijk beleid voor nodig.” De SNF-directeur haalt de beschikbaarheid aan van vruchtbaar land, voldoende zoetwater en een bevolking die goed ingewijd is in de traditionele en moderne rijstbouw om het maximale uit de programma’s te halen.

“Als je kijkt naar een land als Guyana waar de rijstbouw veel later op gang is gekomen en de overheid veel maatregelen heeft genomen, dan moeten wij haast maken, anders zijn wij straks niet in staat te concurreren.” Hij wijst op het areaal van 20.000 hectare dat is ingezaaid, terwijl de totale capaciteit 45.000 is. Volgens Bhondoe heeft de kleinlandbouw lang niet de verdiende aandacht gekregen en is het stiefmoederlijk behandeld.

De SNF-topman herhaalt de oorzaken die hebben geleid tot een toename in de vraag naar rijst en rijstproducten in de wereld. Eén daarvan is de discussie rondom ethanol en biodiesel, waardoor granen worden gebruikt voor alternatieve brandstoffen. China en India kennen een enorme voedselschaarste, omdat vanwege de economische ontwikkelingen in die landen veel mensen zijn overgeschakeld op vlees.

Deze situatie gekoppeld aan tegenvallende oogsten in verschillende delen van de wereld, draagt bij aan de huidige voedselschaarste waardoor de prijzen ook enorm stijgen. Naast India hebben landen als Thailand en Vietnam exportbeperkende maatregelen ingevoerd om de eigen bevolking te kunnen voorzien van voedsel. “Dus het scenario op wereldniveau is duidelijk”, zegt de SNF-topman. Hij wijst op berekeningen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties die aangeven dat over tien jaar de prijs van voedsel niet zal dalen, maar juist stijgen; ook omdat de prijs van brandstof blijft stijgen. De SNF is gevestigd in Nederland en wil daar waar nodig ondersteuning blijven geven aan de Surinaamse landbouw.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

14-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics