Nickerie.Net, woensdag 14 mei 2008


President Venetiaan: ‘Geen 100 procentcontrole op Zanderij’

Vernon Texel, 14/05/2008

Paramaribo - Suriname doet er alles aan om drugstransporten in te dammen, maar zal blijven protesteren over de wijze van controle van zijn staatsburgers op Schiphol. “Er is effectieve controle op Zanderij, maar we zullen nooit overgaan op die vorm van controle waarop we kritiek hebben”, zegt president Ronald Venetiaan. Hij reageert hiermee op uitspraken van premier Jan Peter Balkenende dat Suriname strenger moet optreden tegen de smokkel van drugs naar Nederland. Over één ding was Balkenende duidelijk: “zolang drugstransport tussen Suriname en Nederland blijft bestaan, blijft de honderd-procentcontrole noodzakelijk”. Wel beloofde hij dat de controles menswaardiger en zorgvuldiger worden als eenmaal bodyscans worden ingezet. “Dit kan de problemen bij fysieke contacten voorkomen”.

Volgens Balkenende komt 36 procent van de drugs die Nederland via Schiphol binnenkomt vanuit Suriname. Nog te veel en te vaak, vindt hij. Overigens is de premier het mee eens dat Nederland zelf wat moet gaan doen aan de grote vraag naar drugs in zijn land. Hoewel de relatie met Suriname wordt gelauwerd, stelt Balkenende zich open om over dit onderwerp in dialoog te blijven en ooit een akkoord hierover te kunnen bereiken. Venetiaan benadrukte nogmaals dat de wijze van controles anders moeten, maar dat Suriname verder geen problemen heeft met het al enkele jaren gehanteerde strenger regiem.

Sedert de invoering ervan is de verhouding tussen beide landen enkele keren in stormachtig weer gekomen, omdat Suriname fel protesteerde tegen de vernederende controles die zijn staatsburgers op Schiphol ondergaan. Dit resulteerde in 2006 in een boze brief die Venetiaan naar Den Haag stuurde waarin hij de handelingen onder meer barbaars en mensonwaardig noemde. De kruik barstte toen voormalig minister Alice Amafo bij een bezoek aan Nederland ook aan de honderd-procentcontrole werd onderworpen. Ook de Nederlandse ombudsman heeft de handelingen sterk veroordeeld.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

14-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics