Nickerie.Net, maandag 19 mei 2008


Nederlands/Aziatisch Sunda-groep investeert zwaar in rijstbouw

Eliézer Pross, 13/05/2008

Paramaribo - Het Nederlands/Aziatisch vennootschap, Sunda Group (SG), heeft het groenlicht van het ministerie van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV) gekregen om activiteiten voor de rijstbouw te ontplooien te Prins Bernhard Polder(PBP), in het district Nickerie. Het bedrijf bestaat uit drie vennoten, twee Nederlandse ondernemers van Surinaamse afkomst en een Aziatische deskundige, en huurt PBP van het staatsbedrijf, Stichting Experimentele Landbouw (SEL) voor de komende drie jaren, met de mogelijkheid om de overeenkomst met nog drie jaren te verlegen.

Voorzitter van de SEL, Harold Ramdanie, zittend tweede van links, tijdens de ondertekening van de huur overeekomst met de delegatie van Sunda Group. Prasraam Mohanlall is president van Sunda Groep, terwijl zijn zuster, Gisla Mohanlall is ook vennnoot binnen de organisatie. Foto LVV/ Shanti Shiamral

Sunda Group, die zich specialiseert in oosterse producten van, ondermeer, de landbouw, vist al langer dan een halfjaar rond in Suriname naar de mogelijkheid om te investeren in de rijstbouw. De regering is al geruime tijd bezig met de privatisering van een ander staatsbedrijf, de Stichting Machinale Landbouw (SML), en SG heeft als hoogste bieder bij de laatste openbare inschrijvingsronde, het zaaizaad bedrijf van SML al gekocht.

De SEL heeft ook een openbare inschrijving gehouden voor verhuur van 450 hectares rijstareaal te Prins Bernhard Polder dat elf jaren lang niet in cultuur is gebracht. Volgens Shanti Shiamrai, LVV-woordvoerster, zegt dat hoewel SG pas vorige week vrijdag de huurovereenkomst met de SEL heeft ondertekend na het hoogst te hebben aangeboden voor PBP, dat er ruim daarvoor zware investeringen werden gepleegd in, ondermeer, een machinepark.

Afgelopen weekend werd officieel gestart met het openstoten van een deel van de 450 ha, welke dit zaaiseizoen al gebruikt zal worden om zaaizaad te produceren volgens de laatste technologie uit Hong Kong voor eigen productie. Daarnaast zal hun uitvindingen ook beschikbaar worden gesteld aan andere boeren. Het ligt verder in de bedoeling om ook ureum te importeren voor de lokale markt en zelfs over te gaan tot productie daarvan in de toekomst op Surinaamse bodem.

De huur van het areaal is iets hoger dan gebruik in Nickerie, namelijk 22 balen natte padie per hectare op jaarbasis. Echter, gezien de gunstige wereldmarktprijzen die geruime tijd zo zullen blijven, verwacht het bedrijf om binnen de kortste keren hun investeringen, die in de orde van US$ 1 miljoen kunnen worden, terug te verdienen. Het hoofddoel is de export markt. Twee van de vennoten, Prasraam en Gisla Mohanlall (broer en zus), zijn geboren Nickerieanen die vanaf jongsaf in Nederland woonachtig zijn.

De wereldrijstproductie haalt volgens landbouworganisatie FAO, voor dit jaar een record.- dWT foto/ Martin Redjodikromo

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

13-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics