Nickerie.Net, vrijdag 16 mei 2008


IICA ook bezorgd over stijging voedselprijs
Geplaatst: 16/05/2008

Paramaribo -  Dat de Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture, de IICA, zich ernstig zorgen maakt over de stijging van de voedselprijs wereldwijd, kwam gisteren duidelijk naar voren bij de presentatie van de projecten die het afgelopen jaar zijn ontplooid door deze organisatie in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Hierbij werd de nadruk op gelegd dat de organisatie bereidwillig is haar lidlanden te voorzien van de nodige technische ondersteuning om de voedselvoorziening in het betreffende land te garanderen. Verder zal de IICA haar ondersteuning bieden aan het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij voor het zorgdragen van voedselzekerheid en voedselveiligheid. De activiteiten van deze organisatie strekken zich uit tot het verre binnenland. Zo worden in het binnenland tal van producten geteeld waaronder ook het hoofdvoedsel rijst. Haar streven is namelijk op gericht om er zorg voor te helpen dragen dat de lokale bevolking en de export voorzien worden van veilige producten. Verder heeft de IICA zich ook gebogen over het van de grond doen komen van het agro-toerisme.

Projectcoördinator van de IICA, John King, hield een presentatie over de perspectieven die de vrucht ‘podosirie’(nootsoort) te bieden heeft voor Suriname. De binnenlandbewoners maken namelijk jarenlang gebruik van deze vrucht. Door hem werd benadrukt dat podosirie ‘toekomst biedt voor Suriname’. Voorbereidingen om dit te realiseren zijn al gaande. Zo is het zaad van de dwergpodosiri overgehaald uit Brazilië om deze vervolgens in Suriname te telen en verder te produceren. ‘De samenwerking kan natuurlijk beter’, gaf hij te kennen betreffende de samenwerking met het ministerie van LVV.
Op de presentatie was ook aanwezig de vertegenwoordiger van de IICA, Cromwell Crawford. Door hem werd medegedeeld dat voor het komende jaar getracht zal worden om een betere financiering van de projecten op gang te krijgen. Zo is het van groot belang dat er sprake is van samenwerking op alle niveaus om de voedselzekerheid in het land te garanderen.

Asha Bhagwat
 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

16-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics