Nickerie.Net, maandag 19 mei 2008


Suriname kan zich nog steeds geen kankerbestralingsapparatuur permiteren

AMSTERDAM - Miljarden gaan naar ontwikkelingslanden, maar Suriname heeft geen geld om kankerpatiŽnten te kunnen bestralen. Professor Levendag van het Erasmus vindt het een schande dat wij als Nederland Surinamers dood laten gaan. Je houdt het bijna niet voor mogelijk, maar Suriname beschikt niet over een radiotherapeutisch centrum waar kankerpatiŽnten bestraald kunnen worden. PatiŽnten moeten naar Colombia of Nederland voor hun bestraling! "Het is zeker dat veel mensen nu door een inadequate behandeling overlijden", vertelde professor Peter Levendag van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum (EMC).

Met medewerking van het EMC wordt al vanaf 2002 gestudeerd op de bouw van een modern bestralingscentrum in Suriname. Maar verder uitstel dreigt door geldgebrek. Een lening van de Islamic Development Bank, die het project financiert, blijkt onvoldoende om de kosten te dekken.

Levendag: "Grofweg is voor de bouw en de apparatuur zo'n 10 miljoen euro nodig. Maar de bank doet moeilijk over de keuze van de apparatuur. Ze vinden het te duur, terwijl ik weet dat de leveranciers tot de bodem zijn gegaan qua prijs. Met een miljoen euro zou het gat misschien gedicht kunnen worden, maar de Surinaamse overheid heeft geen geld."

Dramatisch

Voor Surinaamse 65-plussers is de situatie al helemaal dramatisch, omdat hun bestraling in het buitenland niet door de verzekering wordt vergoed. "Ik ken veel schrijnende gevallen van mensen die hun huis moesten verkopen om de bestraling in Nederland te betalen", aldus Levendag.

Levendag zet zich ook in voor een familiecentrum nabij het beoogde centrum. "Zo'n huis is hard nodig omdat de afstanden in Suriname veel groter zijn dan bij ons. Gelukkig is dat geld al grotendeels bij elkaar, vooral dankzij ťťn grote donateur die zelf zijn vrouw aan kanker heeft verloren."

Morgen zullen de Suriprofs (profvoetballers van Surinaamse afkomst) op initiatief van oud-Ajacied Stanley Menzo in het Olympisch Stadion een wedstrijd spelen tegen FC Volendam, waarvan een deel van de opbrengst naar het familiehuis gaat.

Maar voorlopig dreigt dus verder uitstel vanwege het ontbrekende miljoen, terwijl ons ministerie van Ontwikkelingssamenwerking jaarlijks miljarden schenkt aan landen waar wij gťťn historische banden mee hebben. Je vraagt je eigenlijk af waarom uit de begroting van minister Bert Koenders niet dat hele centrum is gefinancierd. Levendag: "Ik hoop maar dat de minister dit leest. Misschien heeft hij een tip hoe we het voor elkaar kunnen krijgen."

Minister Koenders en andere gulle gevers kunnen hun bijdrage aan het radiotherapeutisch centrum en het familiehuis overmaken naar ABN Amro-rekening 451503147 ten name van de Stichting Het Elisabeth Huis.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

16-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics