Nickerie.Net, zondag 18 mei 2008


Spyware: Politie breekt in op computers van verdachten

Arie Jan Stapel (Tweak)

De raad van hoofdcommissarissen heeft bevestigd dat de Nederlandse politie geregeld via internet inbreekt in computers van verdachten, om te zoeken naar belastend materiaal. Om binnen te dringen in pc's gebruikt de politie programma's die zich verbergen in het systeem en het mogelijk maken om via internet alles te bekijken wat er op de machine gebeurt. De hele harde schijf kan gelezen worden, chats kunnen worden gevolgd en het is zelfs mogelijk om via de webcam en de microfoon te zien en te horen wat er bij de computer gebeurt.

Om de spioneerprogramma's te installeren gebruikt de politie verschillende methoden. Soms heeft de verdachte niet alle beveiligingsupdates geļnstalleerd, zodat zijn computer via een achterdeurtje toegankelijk is. Een andere mogelijkheid is het sturen van een mailtje waarin het programma is verstopt. Ook kan men een usb-stick ergens achterlaten in de hoop dat de verdachte die vindt en het programma draait.

De politie is erg enthousiast over deze opsporingsmethode, mede omdat de klassieke methoden minder effectief worden. Veel mensen bellen tegenwoordig via internet, zodat telefoontaps minder opleveren. Natuurlijk kan ook internet afgetapt worden, maar internettelefonie via Skype is gecodeerd, en de politie is niet in staat deze codering te kraken. Inbreken via internet heeft ook als voordeel dat het niet noodzakelijk is om het huis van de verdachte te betreden.

De vraag of deze opsporingsmethode wettelijk gezien wel door de beugel kan, is iets waarover de deskundigen van mening verschillen. Omdat computerkraak niet expliciet in de wet wordt genoemd als toegestaan opsporingsmiddel, vinden sommigen het illegaal. Anderen zijn weer van mening dat de verruiming van de opsporingsbevoegdheden in de nieuwe Wet Computercriminaliteit het juist wel mogelijk maakt.

De rechter zal hierover uiteindelijk de knoop moeten doorhakken. Er zijn echter nog geen zaken voor de rechter gebracht waarin bewijs is gepresenteerd dat middels computerkraak is verkregen. Het College Bescherming Persoonsgegevens wilde nog geen reactie op geven op de nieuwe opsporingsmethode, zo bericht Het Parool.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Tweak

18-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics