Nickerie.Net, dinsdag 20 mei 2008


Jong Tjien Fa met één been uit kabinet

Vernon Texel en Ivan Cairo, 20/05/2008

Paramaribo - President Ronald Venetiaan lijkt RGB-minister Michael Jong Tjien Fa spuugzat nadat die niet alleen hem, maar ook enkele collega's zondag op Wageningen voor schut zette. De bewindsman en zijn partijvoorzitter Paul Somohardjo waren van plan de uitreiking van grondbeschikkingen aan vijftig ex-arbeiders van SML naar zich toe te trekken en er een hele show van te maken op een Pertjajah Luhur (PL) bijeenkomst afgelopen weekend in het district Nickerie. Het staatshoofd rook echter lont en waarschuwde Jong Tjien Fa uitdrukkelijk dit na te laten. In een telefoongesprek met de RGB-minister maakte hij duidelijk geen regeringsactiviteiten te dulden op partijbijeenkomsten.

Die zaken moeten gescheiden blijven. Afgelopen zaterdag maakte de president nog “speciaal contact” met zijn minister om de waarschuwing te herhalen, toen bleek dat PL de zaak toch wilde doordrukken. In PL wordt de zaak met een korreltje zout genomen en aangemerkt als een “totale miscommunicatie” tussen Somohardjo en Jong Tjien Fa. Het staatshoofd tilt echter iets zwaarder aan deze kwestie.

De maat was vol voor Venetiaan toen Jong Tjien Fa zich zondag “onbereikbaar” voor hem hield, terwijl zijn collega's Raghoebarsing (LVV), Rusland (NH), Felisi (RO) en Marica (HI) nog die ochtend contact hadden met het staatshoofd. Zij zouden namelijk ook aanwezig zijn bij de uitreiking van de grondbeschikkingen. Uiteindelijk bleken ze voor niets te zijn opgetrommeld, aangezien hun collega er de voorkeur aan gaf aanwezig te zijn op de PL-partijbijeenkomst. Aan elk van de arbeiders zou tussen 20 en 25 hectare grond worden gegeven voor het opzetten van een boerenbedrijf. “Ik heb duidelijk de boodschap voor de heer Jong Tjien Fa gezonden dat ik hem moet herinneren aan de boodschap die ik hem indertijd gegeven heb dat men niet boos op me moet worden wanneer ik hem de laan uitstuur. Omdat wij ervan uitgaan dat wat regeringstaken zijn, regeringstaken zijn en wat partijzaken zijn, partijzaken zijn”, zegt Venetiaan voor wie de maat nu vol lijkt.

De president heeft immers nooit eerder een lid van zijn regering zo openlijk in de media besproken en bekritiseerd. Uiteindelijk vond de uitreiking van de beschikkingen geen voortgang. “Ik heb begrepen dat de beschikkingen uiteindelijk niet zijn uitgereikt. Vervolgens heb ik begrepen dat de beschikkingen er helemaal niet waren, maar dat er kopieën van stukken waren”, verklaarde Venetiaan gistermorgen in het actualiteitenprogramma ABC-actueel.

Somohardjo's persoonlijk adviseur Geor Hering zegt aan de Ware Tijd dat de minister, door een miscommunicatie tussen Jong Tjien Fa en de PL-voorzitter, niet ervan op de hoogte was dat de uitreiking van de grondbeschikkingen op het programma van de PL-vergadering in Garuda stond. “Dat was niet het hoofddoel van de vergadering, maar een bijkomstigheid op het programma”, zegt Hering. Toen duidelijk werd dat Jong Tjien Fa na het telefoontje met de president niet zou meewerken aan de uitreiking, deed Somohardjo het voorstel dat de ministers die elders in Wageningen waren, naar de PL-bijeenkomst zouden komen. Hering: “Somohardjo wilde de zaak niet afblazen omdat het praktisch onmogelijk was om al die mensen weg te sturen. Hij wilde de mensen niet teleurstellen en vroeg of de ministers niet naar Garuda wilden komen. Maar de ministers hadden een andere opdracht en een ander programma.”

“Minister Jong Tjien had nooit de intentie om de president te desavoueren of het beleid te dwarsbomen en Somohardjo is ook niet uit op confrontatie met de president”, vervolgt de adviseur. Hij blijft erbij dat de RGB-minister beter had moeten afstemmen en communiceren met Somohardjo. Sedert zijn aantreden op het nieuwe ministerie is Jong Tjien Fa constant het onderwerp van kritiek geweest en in verband gebracht met dubieuze gronduitgiftes. Ook in Venetiaans NPS brak er een enorme storm van kritiek los over zijn handelingen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

20-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics