Nickerie.Net, dinsdag 20 mei 2008


Jong Tjien Fa onder curatele gesteld

Ivan Cairo, 20/05/2008

Paramaribo - President Ronald Venetiaan gaat enkele personen aanstellen om erop toe te zien dat zaken op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeleid (RGB) voortaan richtig verlopen. Dat heeft hij gisteravond meegedeeld aan Nieuw Frontpartner tevens voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo tijdens een spoedonderhoud met de PL-leider. “Tijdens het gesprek is duidelijk naar voren gekomen dat de president heel geïrriteerd is en het is een opeenstapeling van irritaties.

Venetiaan heeft zijn buik vol van deze zaken en hij vindt dat minister Jong Tjien Fa dingen doet die niet goed gaan”, verneemt de krant vanuit Pertjajah Luhur. Het besluit van de president komt er op neer dat de RGB-minister onder curatele wordt gesteld en op de vingers gekeken zal worden door gezanten van het staatshoofd. Directe aanleiding voor het gesprek was het incident van afgelopen weekeinde waarbij grondbeschikkingen zouden worden uitgereikt tijdens een partijvergadering van Pertjajah Luhur te Wageningen. Venetiaan heeft daar een stokje voor gestoken. Somohardjo heeft de president duidelijk gemaakt dat hij de uiteindelijk verijdelde uitreiking niet heeft geregisseerd. Venetiaan heeft ook besloten dat een nieuw team wordt samengesteld dat de uitgifte van de grondbeschikkingen aan de ex-SML-arbeiders gaat voorbereiden.

Maandagochtend zinspeelde Venetiaan op een mogelijk ontslag van RGB-minister Michael Jong Tjien Fa naar aanleiding van het incident. Hij had de bewindsman al eerder op het matje geroepen over uitspattingen omtrent het gronduitgiftebeleid. Uit regringskringen wordt vernomen dat “maatregelen” tegen de bewindsman verwacht mogen worden. Wat die maatregelen zijn, werd niet prijsgegeven. Rond 1 uur maandagmiddag had Somohardjo een vergadering met alle PL-ministers. Het zou gaan om “regulier overleg” dat hij elke maandagmiddag met de bewindslieden heeft, maar gisteren stond het incident van afgelopen zondag dat voor spanningen met de president heeft gezorgd, ook op de agenda.

De capriolen van Pertjajah Luhur met betrekking tot gronduitgifte hangen coalitieleden al geruime tijd de keel uit, daar de totale regering te kijk wordt gezet. In Wageningen trok NPS-assembleelid Carmelita Ferreira fel van leer tegen Pertjajah Luhur die ze verweet partijpolitiek met deze kwestie te willen bedrijven. Het is volgens haar misschien goed dat het incident zich heeft voorgedaan, omdat de gemeenschap van Wagening nu duidelijk kan zien wie met hun belangen solt. Aan betrokkenen zouden niet de authentieke grondbeschikkingen worden uitgereikt, maar kopieën, wat volgens Ferreira een zeer kwalijke zaak is.

“A san mus’ kon k’ba now, dat we in dit land politiek bedrijven met het leed van mensen”, hield Ferreira de aanwezigen bij het SML-gebouw te Wageningen voor. De vier andere ministers die ter plekke waren om namens de regering grondpapieren uit te reiken vonden de situatie “vervelend”. Michel Felisie (RO) vond het vooral lastig voor de ex-SML-arbeiders die waren gemobiliseerd en met lege handen huiswaarts moesten keren. Het was “storend” dat de grondbeschikkingen niet konden worden uitgereikt.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

20-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics