Nickerie.Net, dinsdag 20 mei 2008


Van Bommel ondergaat 100 procent controle

Eric Mahabier, 20/05/2008

Wil spoeddebat met Nederlandse ministers - DEN HAAG — Bij zijn terugkeer van het bezoek aan Suriname, zo'n twee weken geleden, heeft Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de Socialistische Partij (SP) zelf de honderdprocent-controle op Schiphol moeten ondergaan. “Direct bij aankomst werd ik door twee honden besnuffeld. Ik werd naar een aparte slurf meegenomen en van de douane moest ik mijn koffers openmaken. Echt waar, mijn bagage werd helemaal doorzocht en tot en met mijn vuile ondergoed is grondig nagekeken. Het is heel lang geleden dat dit mij was gebeurd”, beschrijft Van Bommel kort tegenover dWT de honderdprocent-controle die hij heeft ondergaan. Hoewel hij geen controle in en op het lichaam heeft ondergaan en ook niet door de body scan moest, typeert de parlementariër de controle als “zeer streng”. Klachten over discriminatie, waarbij blanke reizigers een betere behandeling krijgen dan “Surinaams gekleurde” reizigers, neemt Van Bommel na zijn persoonlijke ervaring nu “heel serieus”.

dWT foto/ Eric Mahabier Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de Socialistische Partij.-.

Het SP-kamerlid wacht nu op het verslag van premier Jan-Peter Balkenende en minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken over hun bezoek aan Suriname. In het kader van de bilaterale betrekkingen tussen beide landen is de honderdprocent-controle op Schiphol ook aan de orde geweest. Afhankelijk van dit verslag zal Van Bommel Justitie-minister Ernst Hirsch Ballin of Verhagen uitnodigen voor een spoeddebat in commissieverband over de honderdprocent-controle. Voorts is de parlementariër van plan staande dit debat een motie in te dienen waarin de regering wordt opgedragen onmiddellijk te stoppen met lijfvisitaties.

De zaak komt dan uiteindelijk in de plenaire vergadering waar er gestemd moet worden over de motie. De politicus vindt dat de Nederlandse regering zich niet houdt aan de afspraken die zij enkele maanden geleden heeft gemaakt met de Tweede Kamer. Toen is onder meer afgesproken dat er geen controles meer in en op het lichaam zullen plaatsvinden en dat de bodyscan het werk zal doen. De ervaring van Van Bommel leert echter dat de lijfvisitaties nog steeds plaatsvinden en de klachten daaromtrent blijven binnenkomen bij het Tweede Kamerlid.

Van Bommel is van plan minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie bij diens komende bezoek, uit te nodigen in de Tweede Kamer voor een onderhoud met de vaste commissie van Justitie. De Surinaamse minister moet dan onder meer het “goed verhaal van Zanderij” aan de Tweede Kamer voorhouden. Volgens van Bommel wordt op Zanderij ook heel streng gecontroleerd op veiligheid en smokkel. Die ervaringen deed hij op bij zijn vertrek uit het land. Toen onderging hij ook controle op het lichaam.

“Santokhi heeft een goed verhaal. Die controle in Suriname is goed en dat moet hier ook goed verteld worden.”. Het Tweede kamerlid vindt dat Nederland nu voor eens en voor altijd een punt moet zetten achter “mensonterende” controles op Schiphol en voor de veiligheid en smokkel gebruik moet maken van technieken en andere ervaringen. Van Bommel benadrukt dat reizigers op de mid-Atlantische route “beter” geïnformeerd moeten worden over de controle. Hij zal de Nederlandse regering voorstellen reizigers aan beide kanten van de oceaan schriftelijk en grondig te informeren over bedoelde controle en ze voorhouden dat er, bij problemen, een klachtenprocedure is.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

20-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics