Nickerie.Net, woensdag 21 mei 2008


‘Declaration of Nieuw Nickerie’ getekend door Suriname en Guyana
Geplaatst: 21/05/2008

Nickerie - In bijzijn van de pers hebben minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie en de Guyanese minister van Binnenlandse Zaken, Clement Rohee, de ‘Declaration of Nieuw Nickerie’ getekend. Na het plaatsen van hun handtekeningen was het een feit dat beide buurlanden elkaar zullen ondersteunen in de strijd tegen criminaliteit. In de zeventien punten tellende bilaterale overeenkomst zijn veiligheidsaspecten opgenomen, waaraan ernstig gewerkt zal worden.

De samenwerking tussen Suriname en Guyana zal erin moeten resulteren dat elke vorm van criminaliteit waaronder trafficking in persons, witwasserij en piraterij, strak aangepakt zal worden. Guyana heeft de laatste tijden enorm veel last van piraten die de visserijsector enorme klappen toebrengen. Minister Santokhi gaf aan dat door de twee landen gekozen is voor Nickerie, omdat in dit district de eerste effecten aan het licht komen als het gaat om georganiseerde, grensoverschrijdende criminaliteit. Nickerie is de “point of entry” als het gaat om goederen- en personenverkeer uit Guyana, dat meestal ook illegaliteit met zich meevoert. Het uitwisselen van kader en andere belangrijke informatie zal beide landen in staat moeten stellen om criminaliteit te helpen dempen.

De bijeenkomst in Nickerie gaat de historie in als een die voor het eerst is gehouden op dit niveau. Minister Clement Rohee ziet in deze overeenkomst heel goede perspectieven voor beide landen die min of meer met dezelfde zaken te maken krijgen. Van Guyanese zijde zal ook volgens hem getracht worden die medewerking te verlenen. Na een discussie, waaraan de landen intensief deel hebben deelgenomen, is het bezoek van de Guyanese minister Clement Rohee met gevolg, afgesloten met een onvergetelijke cocktail party. De Guyanese delegatie is gistermorgen van de Nickerie Airport teruggevlogen naar Georgetown, waar vervolgens verslag zal worden gedaan aan de Guyanese regering onder leiding van president Bharrat Jagdeo. Beide landen zullen tenminste een keer per jaar bij elkaar komen voor een evaluatie.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

21-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics