Nickerie.Net, woensdag 21 mei 2008


Ronald Grunberg: ‘Afgelopen 5 jaar slechts 30% van kinderen geboren in getrouwde gezinnen’

Geplaatst: 21/05/2008

Paramaribo -  ‘De afgelopen vijf jaar is slechts 30% van de kinderen in Suriname geboren in getrouwde gezinnen. 70% wordt dus geboren in ongetrouwde gezinnen, wat betekent dat 70% een verhoogd risico op ontsporing loopt. We praten dan over drugs, alcohol, misdaad, tienerzwangerschappen, schoolverlating, enz.’, zegt Ronald Grunberg, voorzitter van de Progressieve Volkspartij Suriname (PSV).

Tijdens de opening van de gezinsbeurs, die afgelopen weekend in de Congreshal is gehouden, heeft hij aangegeven welke factoren bepalen dat een gezin gezond is.  Het thema: ‘Vaders en gezinnen, verantwoordelijkheden en uitdagingen’, heeft te maken met gezinsstructuur. Hij heeft geprobeerd om aan te tonen hoe de situatie in de gezinnen in Suriname is. Daarbij heeft hij een kleine oriëntatie gedaan bij het CBB. Uit onderzoek heeft men kunnen vaststellen dat de gezinsstructuur in vier categorieën verdeeld kan worden; de eerste is een getrouwd echtpaar dat de meest veilige omgeving is voor kinderen, de tweede is duurzaam samenwonen, de derde is een alleenstaande ouder en de vierde zijn tienerouders. ‘We zouden ernaar moeten streven dat onze kinderen opgroeien in getrouwde gezinnen’, benadrukt Grunberg.

‘Maar we zeggen niet dat alle kinderen die uit getrouwde gezinnen komen, automatisch goed terechtkomen of dat die van tienerouders verkeerd uitpakken. We zeggen alleen maar waar de meeste risico’s zijn.’ Het beeld dat Grunberg heeft gekregen over de afgelopen 5 jaar is volgens hem zeer angstwekkend. Zij hebben namelijk ook kunnen zien dat ongeveer 16% van de kinderen is geboren uit tienerouders. Men heeft ook kunnen analyseren dat het aantal alleenstaande ouders ongeveer 42 tot 45 % is, en samenwonend 11%. Gezien deze cijfers, is de PSV-voorzitter van mening dat onze samenleving in groot gevaar is, en dat er nu iets aan gedaan moet worden. Hij vindt dan ook dat dit onder de aandacht van iedereen moet worden gebracht en dat er serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan moet worden, gevolgd door maatregelen.

Natalie de Bruijn

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

21-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics