Nickerie.Net, dinsdag 03 juni 2008


Parlementariërs willen wetgeving 'Verbied roken op openbare plaatsen'

Erna Aviankoi, 03/06/2008

Paramaribo - Roken in gebouwen, bussen en op openbare plaatsen moet wettelijk verboden worden. Nu nemen instanties en individuen acties op eigen initiatief, maar daar moeten wij het niet van hebben. Dit vinden de parlementariërs Jennifer Geerlings-Simons (MC/NDP) en Kaulessar Matai (NF/VHP), beide lid van de Vaste Commissie van Volksgezondheid in De Nationale Assemblee. “Rokers hebben nu een grote vrijheid. Men kan overal en wanneer men wil roken, zonder rekening te houden met de gezondheid van anderen. Dat kan zo niet door”, aldus Matai.

Al langer dan een jaar ligt de Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) voor goedkeuring bij het parlement. “Wij zijn stand-by om de conventie in het openbaar te behandelen. Binnen de commissie is de zaak al doorgenomen, wij hebben verslag uitgebracht en wij wachten op de leiding van het parlement om de vergadering uit te schrijven. Ons advies is ook dat de conventie geratificeerd wordt. Maar wij zijn afhankelijk van de leiding”, zegt Matai. Volgens de volksvertegenwoordiger is de jeugd nu niet goed gedekt. “Wij moeten zelfs zover gaan dat volwassenen die bijvoorbeeld minderjarigen naar de winkel sturen om sigaretten te kopen, strafbaar vervolgd kunnen worden.”

Zaterdag was Wereld Anti-Tabaksdag. In dit kader heeft de Wereldgezondheidsorganisatie alle landen opgeroepen de marketing van tabak aan banden te leggen en acties te nemen tegen roken. In Suriname kan nu niet gerookt worden in overheidsgebouwen en gezondheidsinstellingen. Geerlings-Simons: “De gevolgen van roken brengen veel kosten voor de volksgezondheid. Velen landen hebben ook al een streng beleid. Maar in derdewereldlanden is dit vaak niet het geval. Onze kinderen zijn niet beschermd.

Wij hebben geen enkele behoorlijke regeling.” Zij wijst erop dat elke hoeveelheid sigaret schadelijk is voor het lichaam, voor rokers en niet-rokers. Het niet behandelen van deze case ligt volgens haar in het verlengde van de vele wetten die er liggen en niet behandeld worden. “De huidige leiding van het parlement is niet geďnteresseerd in parlementair werk. De samenleving zit dan met de gevolgen hiervan.”-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

03-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics