Nickerie.Net, woensdag 04 juni 2008


Surinaamse bacoven paradepaard EU

Eliťzer Pross, 04/06/2008

Paramaribo - Suriname staat van de meer dan zeventig ACP-landen het hoogst aangeschreven bij de Europese Unie (EU) door de efficiŽntie en uitmuntende resultaten die met Europees geld worden geboekt in de bacovensector. Er is al bijna tachtig procent van de 20 miljoen euroís aan financiŽle steun voor ontwikkeling van de sector besteed. Wel kampt deze nog met ernstige problemen, maar de situatie in de rijstindustrie is nijpender. Toch spreekt de EU van voortreffelijke besteding van de middelen verklaart Philip Durry, operatiemanager van de Stichting Behoud Bacoven Sector (SBBS) tegenover dWT.

Hij verwijst naar bevindingen van een gezamenlijke EU/ACP-delegatie die het afgelopen weekend Suriname bezocht. Het huidige productieniveau van bacoven in Suriname is ongekend, terwijl er sprake is van honderden gegarandeerde arbeidsplaatsen. De successen bij de SBBS zijn voornamelijk te danken aan het private, buitenlandse managementteam dat er al twee jaar de scepter zwaait.

Tijdens een bijeenkomst met belanghebbenden in beide sectoren werd gewezen op de bittere oorlog tussen Aziatische, Pacifische en Caribische landen tegen concurrenten in Latijns-Amerika. Beide partijen hebben preferentiŽle regelingen met de EU, maar de ACP-landen zijn in een gunstiger positie met invoerrechtenvrije en ongelimiteerde toegang tot de Europese markt. Daarom vechten Latijns-Amerikaanse landen voor onmiddellijke reductie van invoerrechten die ze betalen om te exporteren naar de EU. Dit kan echter pas na vijftien jaar zoals afgesproken, omdat ACP-landen die tijd nodig hebben om hun concurrentievermogen te verhogen. Wat de rijstsector betreft, zal die in Suriname in 2010 op eigen benen moeten staan wanneer alle preferentiŽle regelingen voor dit landbouwproduct definitief wegvallen zoals afgesproken in de Economische Handelsovereenkomst (EPA). Rijst wordt vanaf dan invoerrechtenvrij verhandeld.

Volgens voorspellingen zal de rijstsector in de ACP doodgeconcurreerd worden met zowel zwaar gesubsidieerde rijst uit de EU en de Verenigde Staten als de goedkoper geproduceerde rijst uit AziŽ. De Surinaamse rijstsector draait namelijk al twee jaar met financiŽle steun van de EU. Na een terugval naar 20.000 hectare wordt verwacht dat door de huidige wereldmarktprijzen de productie dit jaar opklimt met 5.000 hectare. Om het oude niveau van 50.000 hectare te halen, zijn echter veel investeringen nodig en assistentie van de EU.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

04-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics