Nickerie.Net, woensdag 04 juni 2008


VS voeren verkapte visumplicht in

Bert Lanting

Brussel - Nederlanders en andere EU-burgers die nu geen visum nodig hebben om de Verenigde Staten binnen te komen, zullen zich vanaf begin volgend jaar drie dagen vooraf elektronisch moeten registreren. Dat heeft de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Michael Chertoff dinsdag bekendgemaakt.

Volgens Chertoff gaat het om een lijstje met dezelfde vragen die buitenlanders die geen visum nodig hebben, nu al moeten invullen in het vliegtuig. Het verschil is natuurlijk dat reizigers de informatie nu vooraf moeten doorgeven, zodat de Amerikaanse autoriteiten de tijd hebben ongewenste bezoekers te weren.

Volgens de Amerikanen is het nieuwe systeem nodig om het makkelijker te maken potentiële terroristen uit landen waarvan de burgers geen visum voor de VS nodig hebben buiten de deur te houden.

Een woordvoerder van de Europese Commissie wilde dinsdag nog niet zeggen of de nieuwe regeling neerkomt op de herinvoering van een soort visumplicht voor burgers uit de ‘oude’ EU-landen. Volgens hem bestudeert de Commissie nog wat de precieze gevolgen van het nieuwe Amerikaanse systeem, ESTA, zijn.

Hij liet doorschemeren dat de EU eenzelfde regeling zou kunnen invoeren voor Amerikanen als het inderdaad om een nieuwe visumregeling gaat. ‘Laten we eerst kijken wat het allemaal inhoudt. Maar als het om het visumbeleid gaat, is wederkerigheid de regel’, zei hij.

Volgens medewerkers van de Commissie is het echter wel duidelijk dat het in de praktijk om een verkapte nieuwe visumregeling gaat. Maar dat wil nog niet zeggen dat dat ook daadwerkelijk de conclusie zal zijn van de juristen van de Commissie. Australië hanteert al jaren een soortgelijk systeem waarbij reizigers zich voor hun vertrek elektronisch moeten registreren, maar toch is er officieel sprake van een visumvrij verkeer met dat land en hebben Australiërs dus geen visum voor de EU nodig.

Zeker is dat de Amerikaanse stap de invoering van een dergelijk systeem door de EU dichterbij brengt. Voormalig eurocommissaris Frattini van Justitie kondigde eerder dit jaar al aan dat hij graag zou zien dat de EU-landen ook een elektronisch registratiesysteem invoeren. Ook zouden de EU-landen van alle reizigers van buiten de EU de datum van aankomst en vertrek moeten bijhouden.

Er loopt nu een studie naar de implicaties van een dergelijke regeling, maar volgens een medewerker van de Commissie ligt het voor de hand dat de druk groter wordt, nu de VS het elektronische registratiesysteem invoeren. Toch zal het waarschijnlijk nog wel enkele jaren duren voordat het zover is.

De nieuwe eurocommissaris van Justitie Jacques Barrot had eerder deze week telefonisch contact met Chertoff over de nieuwe regeling. Daarbij sprak hij zijn bezorgdheid uit over het feit dat reizigers ook in het nieuwe systeem de vraag moeten beantwoorden of ze met hiv besmet zijn, het virus dat aids veroorzaakt.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Volkskrant / AP

04-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics