Nickerie.Net, zaterdag 07 juni 2008


Herdenking van 135 jaar Hindostaanse immigratie


De toekomst en de positie van de Hindostanen

Paramaribo - Met de herdenking van 135 jaar Hindostaanse immigratie zijn er naast de vele activiteiten, ontmoetingen, culturele manifestaties en lezingen ook reflectiemomenten nodig om na te denken over ons verblijf en onze toekomst in Suriname. Bij immigratie-herdenking gaat het om bezinning met betrekking tot het verleden, als wel met het oog op de toekomst. Als burgers van Suriname hebben wij ons te houden aan de wetten, voorschriften en regels van ons land, maar ook aan de geldende en algemeen aanvaarde normen en waarden. De Surinamers van Hindostaanse afkomst hebben na de komst uit India te maken met een tweede golf van vertrek vanuit Suriname naar Nederland in de periode van voor de onafhankelijkheid en na de onafhankelijkheid. Deze generatie moest zich ook emanciperen en integreren in de Nederlandse samenleving.

De groei van de nazaten van Hindostanen in Nederland neemt jaarlijks toe. De prestaties op wetenschapsgebied, maar ook andere gebieden als ondernemerschap, cultuur, sport, maatschappelijk en politiek, is groot. Waar de ouders en voorouders van deze groep als tweederangsburgers werden beschouwd kunnen wij gerust stellen dat de Hindostanen zowel in Suriname als in Nederland een volwaardige plaats hebben kunnen veroveren. Velen zijn doorgedrongen tot sleutelposities. Dit dank zij hun talenten, hun doorzettingsvermogen en hun vasthoudendheid, zijn zij daar uiteindelijk in geslaagd. Het is de vraag of dit zo zal blijven de komende jaren. Demografische trends geven aan dat in Suriname de komende jaren verschuivingen zullen gaan plaatsvinden. De positie van grootste bevolkingsgroep zal niet meer het geval zijn.

Het is te hopen dat de dialoog en de samenwerking met andere bevolkingsgroepen zal blijven. De kracht van de Hindostaanse politieke en religieuze leiders is juist vreedzaamheid. Bekend is dat de Hindostaanse bevolkingsgroep erg vermogend is en wij weten dat verhoudingsgewijs het grootste deel intellectuelen uit deze groep komt. Zij werken in vele zelfstandige beroepen (professionals). Ze zijn goed vertegenwoordigd in de handel, de medische zorgsector, het bedrijfsleven. Wel is het zo dat er bedreigingen zijn. Onze pluriforme samenleving is aan het schuiven. De achtergestelde bevolkingsgroepen eisen hun aandeel op en de Surinaamse samenleving krijgt ook te maken met een grote groep import Surinamers (Chinezen en Brazilianen). Dat geeft spanningen in de multiculturele grote familie. Daarom staat de Hindostaanse gemeenschap in Suriname midden in een derde emancipatieronde.

Het gaat om de vraag hoe de Hindostaanse groep verder gaat integreren in de samenleving en met name hoe zij andere bevolkingsgroepen in Suriname daarbij zullen stimuleren en bijstaan. Het is ook de vraag of de generatie Surinamers van hindostaanse afkomst zich zal laten marginaliseren. Deze groep zal meer zich moeten gaan bezighouden om politiek en ambtelijk Suriname op een beter spoor te krijgen. Zij zal daarom meer kleur moeten gaan bekennen bij maatschappelijke en sociaal-economische ontwikkelingen in het land. De naar binnengekeerd gedrag van vele leden uit deze gemeenschap zal plaats moeten maken voor een meer nationale houding met daarin duidelijkere standpunten in de samenleving. De sociaal-maatschappelijke foto van de Hindostanen is aan het veranderen. Er is een botsing tussen de traditionele normen en waarden binnen generaties. Dit geeft druk en spanningen en daar vloeien vele problemen uit voort.
Zonder te willen stigmatiseren zien wij stijgende problemen met betrekking tot het gezin (mishandeling, toename van het aantal scheidingen, wegloop, zelfmoord(pogingen) , maar ook problemen van persoonlijke aard (alcoholverslaving, chronische ziekten die verband houden met levenswijze en voedingspatronen).

Op de politieke en bestuurlijke dimensie zal de komende jaren grotere participatie plaatsvinden en zal vertegenwoordiging in besturen van organisaties en bestuurlijke functies in Suriname alleen maar toenemen. Met name de Hindostaanse vrouwen zullen veel en veel hoger stijgen op de maatschappelijke ladder. Dit is te merken aan de vele goede prestaties die neergelegd zijn door deze vrouwen aan opleiding, inkomen en status. Hun achterstandpositie is sterk verbeterd de afgelopen 30 jaar. Op het culturele vlak zien wij dat door de moderne ICT (internet, satelliet TV, mobiele telefonie) dat India en Nederland veel dichterbij huis zijn gekomen. De Bollywoodcultuur en de groeiende belangstelling daarvoor in Suriname zorgen voor een positieve identificatie met India, met als gevaar dat integratie en natievorming in Suriname wordt belemmerd Er is een hernieuwde belangstelling ontstaan tussen transnationale gemeenschappen: Suriname, Nederland, Engeland, Trinidad, Mauricius en India wat erg interessant is om te bestuderen. Dit heeft namelijk grote consequenties voor economie, wonen, werken, cultuur, opvoeding, huwelijken en religie.


Huldiging 135 markante Hindostanen
De commissie ‘Viering Herdenking 135 jaar Hindostaanse Immigratie’ heeft in verband met dit heugelijk feit een 135-tal markante hindostanen gehuldigd in het KKF-beursterrein. Dit vond afgelopen woensdag plaats met families van de gehuldigden. De 135 personen die gehuldigd zijn hebben zich in het afgelopen jaren zich zeer verdienstelijk gemaakt op politiek, sociaal-cultureel, sport, maatschappelijk, muziek en ondernemerswereld. Alle 135 personen kregen een certificaat en een presentje. U ziet de namen van de 135 gehuldigden
 

no Naam Voornaam
1 Abdul Majeedkhan
2 Ajodhia-Baldew Lucia K.
3 Akkal Soekram
4 Akloe Bidjaikoemar
5 Algoe Soenderpersad
6 Ashraf Mansoor
7 Baboe Asif
8 Badloe Gustaaf
9 Bahadoersingh John D
10 Bajnath Ramon H.
11 Bajnath-Jaggan Krisnawatie
12 Baktawar Jageswar
13 Balak  Soenderpersad
14 Baldew-Malhoe Soesiladevi S.
15 Baldewsing Djietnarainsingh
16 Bhoedjawan Harry
17 Bhoendi-Raghoe Ingrid K.
18 Bierre-Kalloe Rita
19 Binda Premradj
20 Binda  Sham S.
21 Bishesar Andre
22 Boedhoe  Gadjradj
23 Chirmoti Mohan
24 Chotkan  Soenderpersad
25 Chotoe Sankarsing
26 Dassasing Chandrebhan
27 Doebe Jayant
28 Doekhie-Hussainali Sehra
29 Gajadin Dewperkash
30 Ganesh Sewpersad
31 Gangadin Tjandersain
32 Gangaram-Panday Indredew S.
33 Gangaram-Panday Ishwardat
34 Gangaram-Panday Bhagwanpersad
35 Ghafoerkhan Kamaalkhan
36 Ghafoerkhan Khaliel
37 Ghafoerkhan-Karamat Ali Miriam Z.S.
38 Ghisaidoobe Awadhranie
39 Girjasing Shailendra M.H.
40 Gobardhan Waldo R.
41 Gobardhan Kundan
42 Gobardhan-Rambocus Lilawatie S.
43 Gonesh Ramkalie
44 Harnam-Raghoenath Sewratie
45 Harpal Ninie
46 Hassankhan Maurits S.H.
47 Hassanmohamed  Rahmad
48 Hindori Arun Kumar
49 Hirasing Rudolf S.
50 Imamdi Jabbar
51 Indallal Sonny
52 Ishaak Shabierahmed
53 Jadnanansing Rene R.
54 Jadnanansing Carlo R.
55 Jadoenath Missier Ganeshdat
56 Jagmohan Madhurie
57 Jagroep Theo S.
58 Jamaludin Isaac
59 Janki  Sirodjeni
60 Jankipersadsing Harnarain
61 Jankipersadsing Ganga
62 Jawalapersad Ramon
63 Jharap Eddy
64 Jhauw Amichand
65 Kalipdewsing Mahadewpersad S.
66 Kalloe Biharilal
67 Kanhai Mukesh
68 Khargi-Vishnudatt Helene
69 Khedoe Krisnapersad
70 Khusial Santram
71 Kowlesar Bhaw
72 Krishnadath John R.P.
73 Kuldipsing Randjiet
74 Lall Nelly
75 Lalmohamed Ismail
76 Laloe Debipersad
77 Lutchman M. H.
78 Mahawat Khan Liakat Mohamed Ali Khan
79 Maikoe Shaike
80 Malhoe Biswanand
81 Malhoe Mahinderpersad
82 Manglie Imro R.
83 Manniesing Sewradjsingh
84 Mathoera Ramnarain
85 Mathura Frans H.
86 Mitrasingh Ben S.
87 Moesai Harry Lachmipersad
88 Nabibaks Saliem Johannes
89 Nandoe Krishnadath
90 Nannan Panday Kries
91 Niamat  Naldo
92 Oeditram Robby
93 Pahlad George M.
94 Pahladsingh Radjendra
95 Panday August Raghoebhan
96 Parmessar Panalal
97 Parohi Soerdjan
98 Parsadi Jainarain
99 Patan Radjinder
100 Patandin Balram
101 Phoelsingh Ronald C.
102 Pierkhan Faried M.A.
103 Quintosbosz-Sharma  Sonja
104 Radhakishun-Ramlakhan R.P.D.
105 Raghoebier Ramdew
106 Rajbali Mohamed Jamiel
107 Raman Ammersingh
108 Ramdin Henk R.
109 Ramdin Albert
110 Ramdin Pradeepkoemar
111 Ramdjiawansing George.B.
112 Ramjatan Soerdjpal
113 Ramkhelawan Kriesh
114 Ramkisoen Ramautar
115 Ramlakhan Vijay
116 Ramlal James S.D.
117 Ramsaran Perkash
118 Roopram Jayant
119 Rosan Ishaak
120 Sadiek Jonas B.
121 Sahtie Jagdies
122 Sahtoe Harridew
123 Sardjoe Dilip
124 Sewbalak J.S. Harry
125 Sewram Ramnarain
126 Sheombar Henny
127 Soebhag Jan
128 Soebhan Michel
129 Soechit Ramawat
130 Soekhoe Madho
131 Soerdjbali-Janki Carmen R.
132 Soerdjlal Doergapersad
133 Somai Jaynarain
134 Tielak-Ramautarsing Louise R.
135 Tilakdharie Inderdath

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

06-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics