Nickerie.Net, dinsdag 10 juni 2008


Harrinandan Oemraw: ‘Regering werkt met twee maten binnen rijstsector’
Geplaatst: 10/06/2008

Nickerie -  Harrinandan Oemraw van de SPBA zegt dat de huidige regering met twee maten meet. In heel felle bewoordingen zei hij dat als het aan een deel van de boeren is kwijtgescholden om hun ontsluitingskosten te betalen, waarom de rest van de boeren van Nickerie, Coronie en Saramacca dat ook niet krijgen.

Volgens Oemraw hebben een groot deel van de boeren met veel pijn en moeite de ontsluitingskosten reeds betaald. Hij ziet graag dat de boeren binnen niet al te lang tijd deze kwijtschelding ook krijgen en hun geld dus terug ontvangen. Dit wat er nu gebeurt, is naar zeggen van Oemraw een landbouw-onvriendelijke handeling waarmee de regering bezig is. Ook zei Oemraw dat nog niet een ieder hun uiteindelijke grondpapieren hebben ontvangen en dus ook hierdoor gestremd zijn om bankzaken te doen. ‘Ik weet niet waarom de boeren zolang moeten wachten voor hun grondpapieren’, zei Oemraw.

Met betrekking tot de huidige situatie waarbij de prijs van brandstof nog een stapje hoger wordt gestuwd, wist Oemraw te zeggen dat alles drastisch zal stijgen. Hij doet een dringend beroep op de regering dat deze ingrijpt en desnoods met enige restitutie op tafel komt voor de padieproducenten. Waar boeren nogal gemotiveerd waren te produceren, lijkt het nu wel andersom te zitten. In een vraag of zij ook in actie zullen gaan, zei Oemraw dat zij nog geen bruggen en wegen zullen barricaderen. Het zit er dik in dat de kostprijs per hectare welke momenteel 4.960 SRD bedraagt na de verhoging van de olieprijs, de vijfduizend Surinaamse dollars zal passeren. De prijs voor een ton ureum ligt al bij de 1000 USD zegt Oemraw, die verder DBS meegaf dat de prijs van padie nogal aan het kelderen is. Dit in tegenstelling tot de prijs van olie en inputs die als maar blijven stijgen. De topper heeft gezegd dat de prijs voor een kilo rijst opgeschroefd zal worden naar vier Surinaamse dollars of meer. De boeren zitten wederom met de handen in het haar en weten niet welke koers zij moeten voortzetten.
‘De hoop die zij hadden, is nu veranderd in wanhoop, wie blijft wie voor de gek houden?’, zei Oemraw.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

09-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics