Nickerie.Net, dinsdag 10 juni 2008


Ex-militairen binnenlandse-oorlog blokkeerden tijdelijk de Henarbrug

Asha Chaturi, 09/06/2008

Nw. NICKERIE -  Ex-militairen geven de regering drie dagen de tijd om met oplossingen te komen. Blijven deze uit, dan zullen zij weer tot actie overgaan. De ex-strijders hebben de Henarbrug gisteravond gedurende drie uren gebarricadeerd. Aan weerszijden van de brug waren er lange rijen en de gedupeerden keurden de barricade af. Het gemopper bleef aanhouden. De brug is omstreeks acht uur ’s avonds vrijgemaakt.

dWT foto/Asha Chaturi Verbolgen ex-militairen hebben de Henarbrug gisteravond gedurende enkele uren gebarricadeerd. Aan weerszijden waren er lange rijen gedupeerden.-.

Minister Ivan Fernald van Defensie zei in een eerste reactie tegenover Sky Radio dat hij de actie afkeurt. Hij vroeg tijd om de juiste beslissingen te nemen. Volgens de bewindsman is de Stichting Nazorg bezig met de bestudering van de fysieke en psychologische situatie van de ex-strijders en is hij verrast door de actie. Fernald zei alle informatie te vergaren om zicht te krijgen op de situatie van de ex-militairen.

Deze groep is niet te spreken over de behandeling die hij krijgt van het ministerie van Defensie. Ruim een jaar geleden hebben deze ex-strijders een tien punten tellend wensenpakket aangeboden aan de minister. Daarvan is nog niets gerealiseerd. Sinds een jaar voeren zij vreedzame acties en zijn elke zaterdag op het Brasaplein om hun stem te laten horen. Ook in Paramaribo hebben de ex-militairen op verschillende momenten aan de bel getrokken. Dew Jairam, woordvoerder van het actiecomité, zegt dat zij het wachten al beu zijn en zich misleid voelen door de regering. Hij stelt acties in het vooruitzicht totdat hun wensenpakket is gerealiseerd. In Nickerie, inclusief Apoera, zijn er 164 ex-militairen die aandacht van de regering vragen. “De maat is nu vol en we zullen niet tolereren dat er niet naar ons wordt geluisterd.”

Op verzoek van gewestelijk politiecommandant Robert Rakijo, die ter plaatse was, hebben de ex-strijders besloten hun acties op te schorten. Hij zei dat hij de actie van de groep begrijpt, maar dat de burgerij daar niet de dupe van kan worden. Landelijk gaat het om ongeveer 700 ex-militairen die tijdens de Binnenlandse Oorlog hebben gevochten voor Desi Bouterse tegen Ronnie Brunswijk en nu hun recht zoeken. De laatste actie in Paramaribo was toen de groep in de Palmentuin bivakkeerde. Hun lijst met pijnpunten hebben zij wederom aan minister Fernald doen toekomen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

09-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics