Nickerie.Net, dinsdag 10 juni 2008


Geen subsidie voor SLM ter compensatie hoge brandstofprijs

Vernon Texel, 09/06/2008

Paramaribo - Minister Humphrey Hildenberg van Financiën voelt niets voor het verstrekken van subsidie aan de noodlijdende SLM. Minister Richel Apinsa van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) is een voorzichtige lobby gestart om overheidssubsidie voor de nationale carrier los te krijgen. Het luchtvaartbedrijf heeft grote moeite in de zwarte cijfers te blijven door onder andere zijn hoge brandstofrekening. Maandelijks ligt dit intussen al ver boven de 3,5 miljoen US dollar.

Afgelopen week piekte de wereldmarkt een nieuw record van 139 US dollar per vat ruwe olie. Hildenberg is echter onvermurwbaar: "U denkt toch niet dat ik ga betalen voor uw dure vakantie. De SLM moet zichzelf bedruipen", is het harde standpunt van de bewindsman, die erom bekend staat stevig de vinger op de knip te houden. Hij zinspeelt wel op een mogelijke privatisering van het bedrijf als dat de toegang tot kapitaal vergemakkelijkt. "Als ze dat moeten doen, hebben ze mijn zegen."

Tijdens de vorige week gehouden jaarvergadering van de Internationale Associatie voor Luchtvaarttransport (IATA) voorspelde topman Giovanni Bisignani de komende maanden een waar 'bloedbad' onder luchtvaartmaatschappijen. De industrie stevent af op een miljardenverlies en veel faillissementen zijn op komst. Voor dit jaar wordt wereldwijd een verlies van tussen 2,5 en 7 miljard US dollar voorspeld.

"Het tijdperk van het goedkoop vliegen is definitief voorbij", benadrukt IATA. Op drie jaar tijd is de olie driemaal zo duur geworden. Een dozijn kleinere maatschappijen is daar al aan failliet gegaan. De schrik bestaat dat grotere volgen. "Stop met de passagiers als melkkoeien te beschouwen", riep Bisagnani de diverse overheden op. Samen met luchtvaartmaatschappijen en vakbonden moeten overheden zich inspannen om zoveel mogelijk banen in de sector te behouden, vindt de IATA-voorzitter. Recent sprak de Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA) nog haar bezorgdheid uit over de dramatische trend die nu gaande is.

De organisatie vreest dat dit op (korte) termijn schadelijk is voor de werkgelegenheid in de sector. Faillissement van luchtvaartmaatschappijen betekent daarnaast dat Suriname nog meer geïsoleerd raakt. Martinair gooide ruim een week geleden als eerste de handdoek in de ring en stopt per 1 september haar vluchten op Suriname. SLM-directeur Henk Jessurun om een reactie gevraagd, wil niet veel kwijt. "We zijn bezig met de minister van TCT en die heeft gevraagd of we de zaak voorlopig in alle rust willen bekijken.".-.


Vliegen binnenkort veel duurder

"Een passagier aan boord van een KLM-toestel verstookt gemiddeld 3,5 liter kerosine (ca. 2.50 eur koers Mei 2008) per honderd kilometer,"

(Parool, 23-05-08)

PARIJS - 108 euro betaalt een KLM-passagier sinds kort als hij naar Amerika vliegt. 108 euro éxtra, voor de kerosine die het vliegtuig verbruikt. Een jaar geleden moest de reiziger nog 55 euro bijbetalen. De bijdrage gaat binnenkort weer omhoog, zegt KLM-topman Peter Hartman na de presentatie van de tegenvallende jaarcijfers Air France KLM in Parijs. En dan nog dekt hij bij lange na niet kosten van de kerosineprijs, die vrijwel gelijke tred houdt met de olieprijs.

Een passagier aan boord van een KLM-toestel verstookt gemiddeld 3,5 liter kerosine per honderd kilometer, tegen de huidige prijs voor kerosine en de actuele dollarkoers kost dat circa 2,50 euro. Voor een vlucht naar New York komen de brandstofkosten per passagier daarmee op 145 euro uit, flink boven de bijdrage die de KLM nu vraagt.

De stijgende brandstofprijzen zullen ongetwijfeld gevolgen hebben voor het aantal reizigers, zegt Jean Cyril Spinetta, topman van Air France KLM. Passagiers zullen minder vaak en minder ver gaan vliegen.

Nog voor de ecotaks van de Nederlandse regering van kracht is, zorgt de wereldeconomie daarmee al voor het gewenste effect van die maatregel - mensen zullen minder gaan vliegen.

De avond voordat Air France-KLM de cijfers bekend maakte, liet de grootste maatschappij ter wereld, American Airlines, weten dat het twaalf procent van haar vluchten schrapt en passagiers in het vervolg vijftien dollar voor de eerste en 25 dollar voor alle volgende koffers in rekening te brengen.

Het kan nog erger. Het afgelopen jaar zijn vijf Amerikaanse maatschappijen simpelweg verdwenen, omdat ze zich niet meer konden redden.

De luchtvaart in Europa staat er wat beter voor, zegt Spinetta, omdat vooral de grote maatschappijen goed gewapend zijn tegen economische crises en hoge olieprijzen. Ze kopen hun brandstof jaren van te voren in, tegen veel lagere prijzen, die jaren eerder al zijn vastgelegd.

Maar dat geldt volgens hem niet voor de prijsbrekers, die kunnen geen kant op. Door de enorm hoge kosten voor kerosine moeten ze hun ticketprijzen wel verhogen en daardoor zullen ze passagiers kwijt raken. Eerst de kleine prijsbrekers, en als de olieprijsstijging doorzet, ook de Easyjets en Ryanairs - tenminste, volgens Spinetta. ''Als de olieprijs zo hoog blijft, zal de luchtvaart grote veranderingen doormaken.''

Het enige antwoord op de stijgende olieprijs zijn volgens Spinetta nieuwe, zuiniger vliegtuigen. ''Brandstof maakt nu dertig procent uit van onze totale kosten. Met een oude vloot is dat aandeel nog veel hoger. Het is vrijwel onmogelijk daar nog mee te opereren.''

Door nieuwe vliegtuigen in te zetten, verbruikt de gemiddelde KLM-passagier straks 3,36 liter kerosine per honderd kilometer en kost de vlucht naar New York hem, tegen de huidige prijzen en koersen, 139 euro aan brandstof. (HERMAN STIL)

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd / Parool

09-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics