Nickerie.Net, donderdag 12 juni 2008


Wel of niet crisis in de VHP?

VHP-top in Suriname dreigt weer een gouden kans te missen

 

Paramaribo - Er is behoorlijk wat heisa over de VHP. Een krantenartikel deze week in een plaatselijke krant maakt tongen los. Bij de VHP maakt men een vreselijke denkfout door af te gaan op een artikel dat geschreven is door een Surinaamse correspondent in Nederland en zich niet te verdiepen in de inhoudelijke bijdrage van de drie inleiders. De stootgroep in Nederland onder de naam VHP Sympathisanten (VHP-SN) heeft een week geleden een seminar gehouden over de ontwikkelingen binnen de VHP. Twee VHP-ers uit Suriname waren prominent aanwezig op het congres. Juist deze personen moeten worden aangesproken op hun bijdrage dan wel verdediging van zaken. Wanneer wij luisteren naar de kritiek van de VHP dan zien wij dat de VHP heel onsportief met zaken omgaat.

Dat is ons niet onbekend. In de krant van gisteren lazen wij een tegenbericht van de VHP-leiding. Hoogst merkwaardig. Wij weten dat de VHP-SN zeker een goede bijdrage heeft geleverd. De VHP-SN kent een zelfstandige verenigingsstatus, een rechtspersoon en een eigen organisatiestructuur. De VHP-SN heeft tot nu toe drie voorzitters gekend: drs. S. Harinandansingh, mr.drs. T. Bissessur en thans de arts drs. S. Mahesh. Het is een groot onrecht om bout te beweren dat men plotseling de VHP- SN niets heeft te melden. De VHP-SN werd opgericht op 8 januari 1989 in bijzijn van wijlen en hoofdbestuurslid van de VHP J. Adhin. Vele ministers hebben goede contacten formeel en informeel met de leden van de VHP-SN en dit heeft goede vruchten afgeworpen. Bij verschillende bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders uit de VHP konden zij rekenen op ondersteuning van de VHP-SN.

Uit de gelederen van de VHP-SN zijn verschillende prominenten voortgekomen die terug zijn gekomen om zich in te zetten voor Suriname. Zonder de intentie te hebben om volledig te zijn noemen wij personen als: Harry Ganpat, drs. S. Hardinandansingh, mr.drs. T. Bissessur, Wijlen Mr. Soesil Girjasingh, drs. Albert Ramdin en drs. Henry Ori. Jarenlang heeft men een voorzitter gehad binnen de VHP-SN die bekend stond als payongwaaier. Nu is er via strijd (hoe anders) een nieuwe voorzitter en een nieuw bestuur en dat zit de VHP-leiding in Suriname niet lekker. Ook de Surinaamse ambassadeurs hebben altijd kunnen rekenen op steun van de VHP-SN. Bij verkiezingsactiviteiten voor de VHP is er ook materieel ondersteuning gegeven. Dat de waarheid hard is om aan te horen is een gegeven. Wij weten dat de huidige VHP-leiding koppig is en niet openstaat voor vernieuwing en er heerst een grote mate van zelfgenoegzaamheid. De VHP-SN heeft met het seminar in Nederland geprobeerd juist een discussie op gang te brengen.

De sprekers , en zeker twee van ze hebben goede kennis van zaken over Suriname. Je hoeft geen VHP-er te zijn om te mogen oordelen over de VHP. Het is absoluut geen ondermijning of bewuste opzet om de VHP in een kwaad daglicht te stellen. De inleiders zijn personen die dagelijks in contact zijn met Suriname. Zij zijn heel goed op de hoogte van de politieke verhoudingen en achtergronden in Suriname. Zij hebben publicaties en duidelijke producties op hun naam staan waar menig VHP-er uit de structuren van de VHP zou mogen dromen om die zelf te kunnen produceren. De recente opiniepeilingen hebben aangegeven dat Front Plus waarin de VHP deelneemt het gewoon slecht doet. Het is een gegeven dat de VHP-achterban erg ontevreden is over de gang van zaken.

Dat nu de VHP haar fanclub in Nederland wenst terecht te wijzen is op zijn minst grappig te noemen.
Laat de VHP-leiding rustig en inhoudelijk kennis nemen van de discussie die heeft plaatsgehad in Nederland. Er waren twee hoofdbestuursleden aanwezig, die nu zelfs lid zijn van de DNA namens de VHP en kennelijk hebben zij zitten zwijgen. In onze ogen heeft de VHP-SN op een zeer democratische wijze een seminar georganiseerd. En als men de conclusies in contrast trekt met de festiviteiten bij de viering van 135 jaar Hindostaanse immigratie, dan ligt het aan hen zelf. De VHP moet nu eens leren de juiste conclusies te trekken. Niet alle aanwezigen op de festiviteiten zijn VHP-sympathisanten, men maakt een denkfout! Immers het ging om een activiteit in het teken van 135 jaar Hindostaanse immigratie.

Als men de aanwezigheid van vele prominente Hindostanen gaat vergelijken met electoraal gewin en ondersteuning van de VHP dan is men aan het dromen. En met name is het de VHP-SN gelukt deze droom hard te verstoren. De VHP-SN heeft volgens ons geprobeerd om juist een flinke discussie op gang te brengen gelet op de koers naar 2010. De VHP-SNers hebben het zelfde doel als de VHP Suriname: de VHP weer te maken tot een aantrekkelijke, progressieve, sterke partij en Suriname tot grotere hoogte te brengen. Tot slot kunnen wij stellen dat de verschillen tussen de VHP-SN en de VHP is gelegen in de democratische inborst van de voorlieden. Bij ons komt de VHP bepaalt niet krachtig en stabiel over.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Dagblad Suriname redactioneel

12-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics