Nickerie.Net, zondag 15 juni 2008


EK 2008: Wereld juicht mee met Oranje

’Internationaal nog nooit vertoond’

BERN, zondag De voetbalwereld raakt niet uitgesproken over Oranje. De allesverpletterende cijfers waarmee wereldkampioen Italië (3-0) en vicewereldkampioen Frankrijk (4-1) omver werden gekegeld, zorgen alom voor diepe bewondering. Grote vraag is: wie stopt deze wondermachine nog op weg naar de Europese titel? De superlatieven zijn niet van de lucht.

• Zo gaat dat tegenwoordig… Een training van Oranje is in Zwitserland na de recente successen al gauw goed voor massale belangstelling van het legioen. Gisteren kwamen bijna 6000 fans opdraven in het Olympisch Stadion van Lausanne. FOTO: M. VAN WIJNBERGEN

De toonaangevende Italiaanse sportkrant Gazetta dello Sport noemt het middenveld van Oranje ’een lanceerbasis van raketten’. Bondscoach Marco van Basten wordt in Duitsland omschreven als een ’Wundermensch’. Volgens de Duitsers speelt Oranje voetbal van een andere planeet. Oud-international en voormalig bondscoach Günther Netzer zegt zelfs: „Dit voetbal is internationaal nog nooit vertoond.”

Kranten in verschillende landen roemen het Nederlands elftal. ’So holt Holland den Titel’ waarschuwt het Duitse Bild. De tweede Oranjetreffer maakte indruk: ’Phantastischer Fussball!’ Het Franse L’Equipe schrijft: „De nederlaag tegen Oranje behoort tot de categorie verliesbeurten die je heel nederig maken.”

Nederland vierde tot vroeg in de zaterdagochtend uitbundig de eclatante triomf op de allerminst zwakke Fransen. In de grote steden en op het platteland werd gefeest dat de vonken ervan afvlogen. De uitgangspositie voor het Nederlands elftal in groep C is fraai. Overmorgen tegen Roemenië mag het zelfs een tandje lager op weg naar zaterdag. Want dan wacht de kwartfinale. Tegen wie lijkt van minder belang: Zweden of Rusland? Want van Brazilië tot in Spanje spreekt men deze dagen met respect over ’Naranja Meganica’ oftewel de oranje machine.


Netzer: „Van Basten is geniaal”

LAUSANNE, zondag Günter Netzer, één van de grootste criticasters van het internationale voetbal, noemde de handelswijze van de Nederlandse bondscoach Marco van Basten tegen Frankrijk „geniaal”. De voormalig begaafde middenvelder van (West-)Duitsland zei: „In het internationale voetbal is dit zelden eerder vertoond.

Zwaar onder druk staan tegen Frankrijk en dan extra aanvallers inzetten. Dat is ongelooflijk.” „Van Basten heeft onvoorstelbare risico’s genomen”, vervolgde Netzer. „Maar kennelijk is hij in staat het succes af te dwingen.” De Duitser ziet bij Nederland een ongelooflijk zelfvertrouwen, niet in de laatste plaats door de handelswijze van de trainer. „Ze durven hun eigen weg te gaan, met een aantal fantastische aanvallers in de selectie. Daardoor kon Oranje in de slotfase alsnog flink afstand nemen van Frankrijk.”


’Haten we het op een akkoordje gooien’

LAUSANNE, zondag Twee Roemeense journalistes en een mannelijke collega lieten er tijdens de training van Oranje geen gras over groeien. Het drietal liet blijken de drie punten overmorgen graag cadeau te krijgen van het Nederlands elftal. Op het moment dat de internationals uitliepen, werd een spandoek ontrold met de tekst: ’Laat Roemenië winnen’. Het shirtje dat de man aantrok, bevatte een kapitale schrijffout: ’Haten we het op een akkoordje gooien’. De spelers van Oranje konden er wel om lachen. Aan de andere kant lijkt de actie wel het imago te onderstrepen van Roemenië, dat de meest corrupte voetbalcompetitie van Europa heeft.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

15-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics