Nickerie.Net, vrijdag 20 juni 2008


In 8 decemberproces Romeo Hoost wil internationale alertheid

Eric Mahabier, 19/06/2008

AMSTERDAM - Niet alleen Nederland, maar ook de buurlanden Frankrijk, Brazilië, de Verenigde Staten van Amerika en internationale organisaties als de OAS, VN, het Inter Amerikaans Hof, Amnesty International en het Internationale Juristen Comité moeten op “scherp” blijven en het 8 Decemberstrafproces up-to-date volgen.

Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, zegt dat aan dWT. Hij verwacht niet dat hoofdverdachte Desi Bouterse vrijwillig voor de Krijgsraad zal verschijnen nu op 4 juli wordt gestart met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak.

Ondanks verklaringen van Bouterses advocaat Irvin Kanhai de afgelopen maanden, dat zijn client voor de Krijgsraad zou verschijnen, is dat tot nu toe niet het geval geweest. “Geen eerbied voor een rechtscollege, maar intussen wel klagen dat het college geen respect heeft voor de advocaten, als het rechtscollege op de laatste dag de verdediging even laat wachten”, stelt Hoost verder.

Hij vindt dat Bouterse en “zijn verdediging weten dat zij hiermee justitie provoceren” en ze “dwingen op gegeven moment dwang” toe te passen en Bouterse te laten arresteren opdat hij voor de Krijgsraad verschijnt. “Bouterse vermoedt namelijk dat als er dwang moet worden toegepast het hem zal kunnen lukken verwarring in het land te brengen, zodat hij zijn mannetjes, die nu klaarstaan, in de ontstane situatie kan laten toeslaan”, verklaart Hoost.

“Maar ik denk dat Bouterse zich hierin behoorlijk vergist, want we hebben nu niet meer te maken met een regering van vóór 25 februari 1980.” De comité-voorzitter is ervan overtuigd dat de regering er alles aan heeft gedaan om de situatie goed in de hand te hebben, en goed voorbereid is.

Hoost verwacht een langdurig proces dat minimaal twee jaar kan worden, “want ook gaandeweg zullen Bouterse, en de verdediging er alles aan doen om te blijven proberen het OM onderuit te halen.” In dit kader verwijst hij naar de exceptie die de verdediging had aangehaald om wijlen Fred Derby ook als verdachte te dagvaarden.

“Men zal komen met een lijst van nog levende of reeds overleden getuigen, die zij zouden willen laten oproepen door de Krijgsraad om gehoord te worden. En als wederom blijkt dat één van deze op te roepen getuigen reeds is overleden, zullen ze weer de niet ontvankelijkheid aanhalen.” Hij is blij dat de Surinaamse en de Nederlandse regering zich niet met het proces bemoeien. “Ook in Suriname hebben we nog altijd de scheiding van de machten. We leven niet in een tijd dat politiek door Bouterse en de zijnen wordt gedomineerd.”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

19-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics