Nickerie.Net, vrijdag 20 juni 2008


SLM heeft 20 miljoen US dollar subsidie nodig

Vernon Texel, 19/06/2008

Paramaribo - Transportminister Richel Apinsa laat zich niet uit het veld slaan door collega Humphrey Hildenberg van Financiën en is vastbesloten financiële injecties voor de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) los te krijgen. “Het bedrijf heeft maandelijks 3,5 miljoen US dollar nodig” om de brandstofrekening te kunnen betalen, wat voor de rest van het jaar uitkomt op een bedrag van 20 miljoen US dollar. “Ik wacht nog op het businessplan en het cijferwerk van de SLM om mijn strategie te bepalen”, benadrukt de bewindsvrouw. Het “nee” van Hildenberg noemt ze “politieke taal”. De national carrier verkeert in financieel zwaar weer en kan haar brandstofrekening nog nauwelijks voldoen.

De wereldmarktprijs voor een vat ruwe olie piekte gisteren 136 US dollar. Anders dan andere sectoren moet in de luchtvaart direct het nieuwe tarief worden betaald bij de aanschaf van kerosine. Apinsa zal niet oogluikend toelaten dat de SLM over de kop gaat. “De SLM mag niet verloren gaan, want we gaan onszelf niet overgeven aan de grillen van buitenlandse maatschappijen”, zegt de bewindvoerder op ferme toon. Ze is daarom bereid de discussie met Hildenberg aan te gaan. Of subsidie of de ticketprijzen opschroeven “en het bedrijf in staat stellen te overleven”.

Hildenberg ligt echter eerder op de lijn van privatisering waarvoor hij zijn “zegen” geeft als SLM tot die stap besluit. De Internationale Associatie voor Luchtvaarttransport (IATA) stelde kortgeleden al dat het tijdperk van goedkoop vliegen voorgoed voorbij is. Voor dit jaar wordt wereldwijd door de crisis een verlies van tussen 2,5 en 7 miljard US dollar voorspeld. Deze week kondigden enkele grote Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen aan hun vliegfrequentie bij wijze van besparingen drastisch in te perken. Door deze stap gaan er enkele duizenden banen verloren. Bedrijfseconomisch is het echter ‘zelfmoord’ voor de SLM om een aantal vluchten te schrappen. Daarvoor heeft de maatschappij te weinig vliegbewegingen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

19-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics