Nickerie.Net, dinsdag 24 juni 2008


Harrinanan Oemraw: ĎVoldoende input aanwezig, wij verwachten inzaai van 24.000 hectareí

Geplaatst: 24/06/2008

Nickerie -  Ondanks de zware regens zegt Harrinanan Oemraw dat de landbouwers hun uiterste best doen om zoveel mogelijk in te zaaien. Oemraw zegt dat er wel enige wateroverlast is geconstateerd in bepaalde landbouwgebieden zoals La Beni en Alibux. Te La Beni moest de inzaai zelfs gestopt worden omdat het water over de dam ging.

Volgens Oemraw hebben boeren voor dit seizoen voldoende inputs zoals chemicaliŽn en ureum. De prijzen van de inputs liggen wel hoger vanwege de crisis. Gelet op het inzaaigedrag van de boeren, heeft Harrinanan Oemraw aangehaald dat naar verwachting, circa 24.000 hectare zal worden ingezaaid. Het vorige seizoen was dat ongeveer 20.000 hectare. De middenstandspolder komt alleen al met bijkans 1000 hectare bij, terwijl andere braakliggende gebieden nu ook in productie zullen worden gebracht. Naar verwachting zal er te Bernardpolder meer dan 150 hectare worden ingezaaid.

Behalve de crisis die er heerst, zegt Oemraw, dat het sterk verouderde machinepark de boeren heel veel koppijn geeft. De machines zijn tussen de 30-35 jaar oud en eisen veel onderdelen. Los hiervan, moeten de boeren extra geld besteden door olielekkages. Er zijn reeds voorstellen bij de LVV-minister gedeponeerd om te kijken of er financieringsmogelijkheden zijn bij de commerciŽle banken. De SPBA heeft recentelijk ook verregaande gesprekken gevoerd met de dealer van Ferguson-tractoren. Van de dealer zullen zij wel een korting krijgen. Niet-SPBA-leden zullen volgens Oemraw wat duurder betalen, tenzij zij zich aansluiten. Over de verkoopprijs van een tractor, wilde Oemraw nog niks prijsgeven. Vernomen is dat getracht wordt om via de Landbouwbank een deal te regelen voor de import van bijkans 16 Ferguson-tractoren die tegen september/oktober al hier moeten zijn.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

23-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics