Nickerie.Net, maandag 23 juni 2008


NASA: Marsrobot Phoenix vindt ijs

M. van der Heijden

Rotterdam, 20 juni. De Marsrobot Phoenix is bij de eerste graafwerkzaamheden in de Marsbodem meteen al op ijs gestuit. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaart-organisatie NASA op 20 juni bekend.

Marsbodem met ijs, net onder het oppervlak

Het moet wel ijs zijn, zeiden NASA-experts over de witte plekken die op 15 juni in de Marsbodem opdoken. Ze werden die dag (de twintigste Marsdag sinds de landing, ofwel SOL 20) meteen op de foto vastgelegd. Op 18 juni (SOL 24), op nieuwe foto’s, waren delen ervan, zo groot als munten, verdwenen.

Volgens de NASA is de verdwenen substantie ijs.

De verdwijning vormt volgens missieleider Peter Smith van de universiteit van Arizona het perfecte bewijs dat het om ijs gaat. Smith: „Er was geopperd dat het witte materiaal zout zou kunnen zijn. Maar zout kan zoiets niet.”

(Water)ijs kan op Mars wel verdwijnen. Niet doordat het smelt – daarvoor is het op de rode planeet te koud – maar doordat het in de ijle dampkring en blootgesteld aan zonlicht sublimeert.

De geul, Dodo-Goldilocks genoemd, ontstond toen op 15 juni twee eerder gegraven geulen (Dodo en Goldilocks) werden verdiept en verbreed tot één geul. Op oude foto’s (3 juni) van Dodo, de allereerste geul die de robotarm in de Marsbodem trok, is ook al wat helderwit materiaal te zien.

NASA meldde verder dat de robotarm bij het uitdiepen van een andere geul ook op een harde laag is gestuit. Die laag ligt op dezelfde diepte als het ijs in Dodo-Goldilocks. Daarom is de verwachting dat ook hier ijs ligt. De geul is alvast Sneeuwwitje gedoopt.

Sublimatieproces, in 4  Marsdagen SOL20 en SOL24

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / NRC

23-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics