Nickerie.Net, zondag 29 juni 2008


Fabels en feiten over fitness

Wat is er waar van alle goedbedoelde fitnessadviezen?

In de sportschool of kleedkamer krijg je genoeg adviezen van sporters over hoe te sporten en wanneer te rusten. Omdat niet alles wat wordt verteld waar is, geef ik je de top 10 aan mythes en fabels. Doe er je voordeel mee, zodat je ook wat hebt te vertellen in de sportschool.

1. "Als je niet zweet, heb je niet hard genoeg gesport".

 Zweten is niet noodzakelijk om hard te sporten. Je lichaam zweet om zichzelf te koelen. Het vocht blijft op je lichaam, waarna het door de buitenlucht snel afkoelt. Op deze manier koelt je lichaam zich aan het koude zweet zodat je een gevaarlijke oververhitting voorkomt. Als je lichaam niet warm wordt omdat het bijvoorbeeld koud is, dan hoef je dus niet te zweten.

2. "Die 100 crunches per dag zorgen ervoor dat ik mijn buikje kwijtraak."

Zware buikspieroefeningen geven je het gevoel dat je echt hard hebt gesport. De realiteit is dat je, behalve als je een laag vetpercentage hebt, je buikspieren niet beter gaat zien. Dat lukt alleen als je vet kwijtraakt. En dat doe je door cardio, krachttraining en gezond eten.

3. "Als ik ga diŽten, verlies ik vet."

DiŽten betekent tijdelijk te weinig calorieŽn eten, waardoor je vooral spieren en vocht verliest. Daarnaast komt bij meer dan 90 procent van de mensen die een dieet volgen, alles weer aan. Voor altijd je eetpatroon veranderen door meer groenten en fruit te eten en gezonde vetten binnen te krijgen, is de sleutel tot een strakker lijf.

4. "Hoe harder ik sport, des te meer vet ik verlies".

Door als een bezetene aerobics te doen of keihard op een crosstrainer te bewegen, verbrand je geen enkele gram vet. Je lichaam heeft namelijk zuurstof nodig om optimaal vet te verbranden en die krijgt het niet als je te hard traint. De longen uit je lijf springen zorgt op de lange termijn alleen voor een verhoging van je conditie. Als je ongetraind bent en vet wilt verbranden, dan is een lagere hartslag, zo rond de 65 procent van je maximale hartslag, perfect. Je maximale hartslag reken je uit met de volgende simpele formule: 220 min je leeftijd.

5. "Als ik niet vaak kan trainen, dan heeft het geen zin".

Een beetje trainen is nog altijd beter dan helemaal niets. Alle extra beweging is welkom. Je zult minder snel vet verliezen en spieren opbouwen dan degene die vier keer per week sport, maar effect heeft het zeker. Daarbij doe je er ook je geest een plezier mee. Blijf dus gerust ťťn keer per week trainen als je niet anders kunt.

6. "Korte spieren? In de volksmond wordt wel eens gezegd dat je door krachttraining kortere spieren krijgt".

Onmogelijk. Als je het logisch bekijkt, zouden je spieren alleen korter kunnen worden als je botten zouden krimpen of de aanhechtingen langer worden. Wat mensen eigenlijk bedoelen, is de mate van stijfheid van de spieren, die overigens vaak met krachttraining wordt geassocieerd. Onterecht. Stijfheid wordt veroorzaakt door een gebrek aan stretchen en variatie in training.

7. "Ik koop vetvrij!"

Pas op met producten die de term vetvrij op hun verpakkingen hebben! Vetvrij betekent vaak dat suikers zijn verdubbeld om het gebrek aan smaak te verbloemen. Vet wordt immers vaak toegepast als smaakmaker. Producten als vetvrije vla, drinkontbijtjes en koekjes vallen in deze categorie. Lees de labels, let op vet, koolhydraten en suikers, je zult je verbazen over de waarden in sommige light- en vetvrije producten.

8. "Niet eten na negen uur ís avonds".

Absolute nonsens! Sommigen denken dat de verbranding ís avonds stopt. Onterecht. Je lichaam begint sommige herstelprocessen pas als het lichaam in rust is. Je lijf komt pas vet aan als je over je dagelijkse caloriebehoefte komt. Verdeel je voeding beter zodat je ís avonds juist wel wat hebt te eten.

9. "Ik wil strakker worden, dus ik cardio alleen".

Zonde van je tijd! Het kan veel sneller. Doe een pittige krachttraining voor aanvang van je cardiosessie en je verliest veel meer vet dan je nu al doet.

10. "Ik wil een bepaald aantal kiloís afvallenÖ"

Met een ongetraind oog een streefgewicht bepalen, loopt in de praktijk vaak op een teleurstelling uit. Vaak kom je naast het nodige vetverlies namelijk ook wat spiermassa aan. Deze is vaak niet goed te zien in de spiegel, maar wel op de weegschaal. Terwijl je er fantastisch uitziet, voel je je rot omdat je bent aangekomen. Ik heb cliŽnten die er met 70 kilo strakker en slanker uitzien dan sporters van dezelfde lengte en 60 kilo lichaamsgewicht. Werk daarom met een vetpercentagemeting. Deze geeft aan hoeveel vet je verliest.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

29-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics